Uitzending gemist

Bureau Buitenland - Het sneuvelen van de waarheid in Rusland

VPRO
  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Het sneuvelen van de waarheid in Rusland


Gepresenteerd door: Tim de Wit

Strijd om kerncentrales
De Russische troepen nemen kerncentrale na kerncentrale in.  En ondertussen houdt de hele wereld de adem in. Ook de oude kerncentrale Tsjernobyl is in handen van Russen. U weet wel, waar ooit in 1986 de ergste kernramp ooit plaatsvond. Daar worden op dit moment medewerkers gegijzeld en gedwongen te werken. Bureau Buitenland sprak met de dochter van een van de gegijzelde medewerkers. Hoe gevaarlijk is deze ontwikkeling? Daarover Paul van Hooft, strategisch analist bij HCSS.
 
Het sneuvelen van de waarheid in Rusland
In Rusland woedt een hevig gevecht om de vrije informatie.  Kranten worden opgedoekt, radiozenders als het Russische radiostation Echo Moskvy verdwijnen uit de ether. Mensen moeten het volgens het Kremlin maar doen met de staatstelevisie, waar angstvallig het woord oorlog wordt vermeden. Een van de laatst overgebleven kritische media is internetplatform Meduza.  Verslaggever Edwin Koopman sprak met journalist Svetlana Reiter in Moskou. Zij ziet hoe het net zich steeds verder om haar sluit.  En we praten  met oud-Ruslandcorrespondent Jelle Brandt Corstius door over de draconische mediawet die de Doema vandaag aannam. 15 jaar cel voor het verspreiden van in Russische ogen ‘fake news’ over Oekraïne. Maar hij ziet hoe ook oligarchen-families en invloedrijke beroemdheden zich daar roeren.


Buitenland Uitgelicht: Irak

In Irak doken er woensdagavond in Bagdad opeens gigantische posters op van de Russische president Poetin. Daar waren de autoriteiten echter niet blij mee, en ze zijn snel weer weggehaald. Maar de grote vraag blijft: wie zat hierachter? Daarover journalist Abdou Bouzerda.