Uitzending gemist

Bureau Buitenland - De val van Kabul: een dag later

VPRO
  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - De val van Kabul: een dag later


Gepresenteerd door: Chris Kijne

In een verschrikkelijk hoog tempo hebben de Taliban de macht in Afghanistan stad na stad weer overgenomen. Twintig jaar oorlog en westerse interventie zijn uitgelopen op een fiasco.

Gisteren viel hoofdstad Kabul in handen van de conservatieve moslimrebellen, met als gevolg dat buitenlandse hulpverleners en diplomaten, maar vooral ook veel gewone Afghanen, die jarenlang voor die buitenlanders werkten, hals over kop het land proberen te verlaten. De chaotische taferelen op het vliegveld doen vrezen dat het velen niet zal lukken op tijd weg te komen.

Onze uitzending staat volledig in het teken van de val van Kabul. We vragen waarom niemand heeft voorzien dat dit zo snel kon gebeuren, of de Taliban van nu nog te vergelijken zijn met de Taliban die twintig jaar geleden werden verjaagd, en wat er mogelijk nog overblijft van de hard bevochten progressie op het gebied van vrouwenrechten en onderwijs.

Met: Afghanistan-analist Joris Versteeg, Anne Kwakkenbos van Cordaid en de Nederlandse-Afghaanse ondernemer Mirwais Momand, die een zuivelfabriek in Afghanistan runt.