Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - De mensen in kooien in Europa

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - De mensen in kooien in Europa


Gepresenteerd door: Tim de Wit

De mensen in kooien in Europa
Op een parkeerterrein in Bulgarije staat een grote kooi met daarin een aantal mensen. Het zijn mensen die asiel zoeken in Europa. Dagenlang zitten zij hier vast, zonder eten of vers water. Ze worden geschoren vervolgens terug de grens over gestuurd. Dat en meer blijkt uit een ontluisterend rapport van de journalistieke onderzoeksorganisatie Lighthouse Reports. Het onderzoek, dat ruim elf maanden duurde, onthult dergelijke geheime gevangenissen aan de grenzen van Bulgarije, Hongarije en Kroatië.  Wat speelt zich daar precies af? En wat is de betrokkenheid van de EU zelf? We bespreken het met Klaas van Dijken, die het onderzoek leidde.


De eerste afrocentrische school van Kenia
Kenia is allang geen Britse kolonie meer, maar wie naar het onderwijs van dit Oost-Afrikaanse land kijkt, zou anders kunnen denken.  Kinderen gaan er nog steeds naar school in stijve uniforms, compleet met kniekousen of stropdasjes, en er wordt maar weinig over Afrikaanse geschiedenis of cultuur onderwezen.  Hoog tijd om het Keniaanse onderwijs te dekoloniseren dus, vinden Utheri en Oku Kanayo, de oprichters van de eerste afrocentrische school in het land. Onze correspondent Joost Bastmeijer nam er een kijkje.


Uitgelicht: Italië
Voortaan mogen in Italië verkeersborden ook in het Piemontees. En dat leidt tot grote vreugde in de regio. Met correspondent Angelo van Schaik.