Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Zwitserland worstelt met neutraliteit & Oeganda wil superstrenge anti-homowet nog verder aanscherpen

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Zwitserland worstelt met neutraliteit & Oeganda wil superstrenge anti-homowet nog verder aanscherpen


Gepresenteerd door: Sophie Derkzen

Zwitserland worstelt met neutraliteit

De oorlog in Oekraïne stelt de eeuwenoude neutraliteit van Zwitserland op de proef. Het land produceert wapens die westerse bondgenoten naar Oekraïne willen sturen. Maar de Zwitserse wet verbiedt die doorverkoop en dat leidt nu tot een nationaal debat. Deze week besloot Zwitserland om oude maar nog te gebruiken luchtafweerraketten te vernietigen, tot grote woede van andere Europese landen die ze nog nuttig vinden voor Oekraïne. Hierover Zwitserland-correspondent Renske Heddema.

Oeganda wil superstrenge anti-homowet nog verder aanscherpen

Discriminatie, geweld en onderdrukking. Het is al de dagelijkse praktijk voor lhbti+'ers in Oeganda. Alleen ondergronds kunnen zij nog zichzelf zijn. Het land kent al één van de strengste anti-homowetten in Afrika, maar daar willen parlementsleden nu nog een schepje bovenop doen. Aan voormalig Oeganda-correspondent Arne Doornebal de vraag waarom zij dat nodig vinden.

Uitgelicht: Duitsland

De Katholieke kerk in Duitsland heeft besloten dat homoseksuele stellen binnenkort ook door de kerk gezegend kunnen worden. Maar of het Vaticaan door ook blij mee is, is nog maar de vraag. Met Ulrike Nagel.

Presentatie: Sophie Derkzen