Uitzending gemist

Bureau Buitenland - Einde Noord-Europese neutraliteit in zicht
VPRO

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Einde Noord-Europese neutraliteit in zicht


Gepresenteerd door: Sophie Derkzen

Hoe een stad in India zich heruitvond na gewelddadige klopjachten op moslims

Geweld en onderdrukking zijn al jaren onderdeel van het politieke beleid tegen moslims in India.  Felle hindoe-nationalisten krijgen onder de regering Modi alle ruimte en durven nu zelfs openlijk oproepen tot genocide te doen.  Maar velen van hen is de Indiase stad Anand een veilig toevluchtsoord.  Nota bene een plaats in de deelstaat Gujarat, waar Modi zichzelf in 2002 door middel van gewelddadige klopjachten op moslims op de kaart zette als politicus. Is het daar echt zo vreedzaam als het lijkt? Dat vragen we Sanderien Verstappen, antropoloog en universitair docent aan de Universiteit van Wenen.

 

Einde Noord-Europese neutraliteit in zicht

Het wordt spannend in het Noorden, want Finland lijkt lid te willen worden van de NAVO. Een historische beslissing, die naar verwachting het tot nu toe neutrale Finland een dezer dagen officieel bekend maakt. En als de Finnen inderdaad zouden toetreden, heeft dat ook grote gevolgen voor buurland Zweden - dat tot nu toe ook neutraal wilde blijven. Tjade Michels,  correspondent in Zweden praat ons bij.


Buitenland Uitgelicht - Japan

 In Japan kan een honderdtal leerlingen niet naar de openingsceremonie van het schooljaar in schooluniform. En dat is groot nieuws in een land waar deze traditie hoog in het vaandel staat, vertelt correspondent Anoma van der Veere.