Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Is Boris Johnson bezig aan de laatste van zijn negen levens?

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Is Boris Johnson bezig aan de laatste van zijn negen levens?


Gepresenteerd door: Sophie Derkzen

Het is het gesprek van de dag: de woede na het zoveelste schandaal premier Boris Johnson. Er wordt al gespeculeerd dat dit misschien wel één schandaal te veel is. Want opnieuw worden Britten geconfronteerd met een regering wie totaal andere regels lijken te gelden dan voor het ‘gewone volk’ zelf.
Eerst was er al die obsceen dure verbouwing van Downing Street, toen de ‘Sleaze’ corruptieschandalen binnen de partij en de verboden kus van de gezondheidsminister met zijn medewerker. Met nu als kers op de taart: een gênante gelekte video, met als gevolg een officieel onderzoek naar drie feestjes. Die gegeven door kabinet zélf tijdens de, toen nog zeer strenge, lockdown.
Tijd voor Boris Johnson om weer een ‘dode kat op tafel te gooien’. Een afleidingsmanoeuvre in de vorm van een aankondiging van strengere Covid-maatregelen, tegen de zin van zijn eigen partij in. Maar wat is daar het draagvlak nog voor, na al die uitspattingen van de Tories zelf? En over katten gesproken, ook binnen zijn eigen partij is balanceert Boris Johnson op dit moment op het randje. Een vertrouweling van Boris Johnson zou al hebben verzucht: “Boris had al wat van zijn negen levens verloren in de afgelopen maand, nog een leven verliezen kan hij zich niet veroorloven…” Hierover vanuit Londen correspondent Anne Saenen en in de studio Benjamin Livestro, voormalig medewerker van de Conservative Party.