Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Tegenstanders van Boris Johnson slijpen de messen

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Tegenstanders van Boris Johnson slijpen de messen


Gepresenteerd door: Tim de Wit

Tegenstanders van premier Boris Johnson slijpen de messen

Er gaat geen dag voorbij of de soap rond Boris Johnson krijgt weer een nieuwe twist. Al dagen is heel Groot Brittannie in afwachting van een intern rapport over de lockdownfeestjes waaruit moeten blijken in hoeverre Johnson als premier de door hemzelf opgestelde strenge lockdownregels heeft geschonden. Maar dat rapport is er nog steeds niet.  En terwijl loyale partijgenoten zich op televisie in steeds vreemdere bochten moeten wringen om zich te verdedigen, slijpen tegenstanders van de premier juist steeds opzichtiger hun messen. Hoe zit dat precies? En tegelijk: heeft Johnson nog kans om na alle reputatieschade die hij heeft opgelopen dit toch te overleven? Vanuit Guernsey spreken wij met Joshua Livestro, hij werkte ooit op het hoofdbureau van de Conservative Party. En het laatste nieuws komt van correspondent Anne Saenen.

 

In Madagaskar zijn zelfs de cactussen uitgedroogd

Door extreme droogte eten mensen in het zuiden van Madagaskar uit wanhoop sprinkhanen en zelfs cactussen. Meer dan een miljoen mensen lijden er honger.  In het noorden van het land is het opvallend genoeg een totaal andere wereld. Doordat daar wel regen valt is het contrast enorm. Maar nu is ook in het zuiden het regenseizoen eindelijk begonnen. Kan dat de mensen eindelijk verlichting brengen? Te gast is Hielke Zantema, van noodhulporganisatie ZOA.


Buitenland Uitgelicht: Turkije

De Turkse taal staat onder invasie van indringers, waarschuwt president Erdogan in een toespraak over het behoud van het Turks. En dat terwijl veel jongeren klagen over het gebruik van veel Arabische woorden door Erdogan zelf. Hoe dat zit, legt journalist en Turkoloog Zehra Kaya uit.