Naar homepage
Uitzending gemist

Bureau Buitenland - Amerikaanse draai bij het Internationaal Strafhof
VPRO

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Amerikaanse draai bij het Internationaal Strafhof

Amerikaanse draai bij Internationaal Strafhof

De Russische invasie in Oekraïne is een genocide, zegt de Amerikaanse president Joe Biden. Zijn regering wil dat Poetin en zijn generaals hiervoor berecht worden in het Internationaal Strafhof in Den Haag. Vandaar dat de Biden-regering overweegt zoveel mogelijk steun te bieden aan het Strafhof. En dat terwijl ze eerst niets met het Hof te maken wilde hebben. Waarom wil de Amerikaanse regering nu wel meewerken met het Hof? En in hoeverre kan ze dat ook doen? Hierover Nico Schrijver, emeritus hoogleraar internationaal recht Universiteit Leiden, en Casper Thomas, correspondent Amerika.


De afpersers van Foggia

Foggia, in het zuidoosten van Italië, wordt al jaren geteisterd door georganiseerde misdaad. Op Sicilië en in Napels opereert de lokale maffia in stilte. Maar in Foggia wordt de maffia juist gewelddadiger. Toch is het relatief stil rond de Mafia Foggiana. Tot januari van dit jaar. Toen waren er negen bomaanslagen in negen dagen bij ondernemers die weigerden het pizzo, het afpersgeld, te betalen. Ondanks het geweld groeit het aantal ondernemers dat zich verzet tegen deze maffiapraktijken. Langzaam lijkt er iets te veranderen in Foggia. Een reportage van correspondent Angelo van Schaik.


Buitenland Uitgelicht: Egypte

Na de dagelijkse Iftar-maaltijd zitten Egyptenaren traditiegetrouw met de familie aan de buis gekluisterd. Correspondent Ruth Vandewalle vertelde over de populairste ‘ramadan-soap’ van dit jaar, die een duidelijke politieke boodschap heeft.