Uitzending gemist

Bureau Buitenland - Droomreizen #2 - Jaco Benckhuijsen: Met de kajak overleven in de wildernis

VPRO
  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Droomreizen #2 - Jaco Benckhuijsen: Met de kajak overleven in de wildernis


Gepresenteerd door: Chris Kijne

De komende weken neemt ReisBureau Buitenland je mee op een volledig verzorgde droomreis, onder leiding van een bijzonder gezelschap reisleiders. Omdat je de afgelopen anderhalf jaar niet normaal reizen kon - en het nog steeds niet makkelijk is om weg te komen. Wij geven onze reisleiders alle ruimte. Als echt álles mag en kan, waar gaat de reis dan heen?

De wildernis opzoeken, dat doet muzikant en schrijver Jaco Benckhuijsen al jaren. Hij bezoekt onbewoonbare gebieden en de rafelranden van de wereld. En dat allemaal in zijn opvouwbare kajak, waarmee hij al eens wekenlang langs eilanden in de Stille Oceaan, Groenland en Papoea-Nieuw-Guinea voer. Daarbij moet hij zichzelf zien te redden in de natuur, of in zijn eigen woorden: "de oneindige zee, waar geen paden zijn", zoals hij beschrijft in zijn boek Man in het Wild en in het gelijknamige muziekalbum. Tijdens zijn reizen komt hij ijsberen, vulkanen en mensen tegen die in de uithoeken van de wereld wonen. Daarbij krijgt hij te maken met fysieke en mentale uitdagingen.

Hoewel Benckhuijsen vaak de eenzaamheid opzoekt, weet hij dat hij eigenlijk nooit écht alleen is. “Als ik iets heb geleerd na mijn tochten, dan is het wel dat ik onderdeel ben van mijn omgeving.” Maar in zijn volgende droomreis staat niet langer de eenzaamheid centraal. Nu richt Benckhuijsen zijn blik op dichtbevolkte steden, die hij ook vanuit zijn kajak wil aanschouwen. Met als eerste bestemming: Lagos in Nigeria.