Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Het Westen breekt al met de eigen sancties tegen Rusland

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Het Westen breekt al met de eigen sancties tegen Rusland


Gepresenteerd door: Sophie Derkzen

De vis in Senegal wordt duur betaald

De Sardinella is een klein, zilveren visje in de kustwateren van West-Afrika, en zeer gewild. Deze soort zit boordevol eiwitten en andere voedingstoffen. Schepen uit onder andere China, Rusland en Turkije vangen ze. Maar ook Europese landen zetten de jacht in en bouwen nu vismeel fabrieken in landen als Senegal. Tot meel vermalen Sardinella wordt gebruikt als voer voor varkens, kippen en gekweekte vis. Maar de jacht in de zee blijft voor de mensen in Senegal zelf niet zonder gevolgen, zo is te horen in deze reportage van onze correspondent Aïda Grovestins

Het Westen breekt al met de eigen sancties tegen Rusland

Canada heeft bekendgemaakt een turbine van het Russische bedrijf Gazprom, die een belangrijke rol speelt in de gastoevoer van de Nord Stream-pijpleiding, terug te sturen naar Duitsland. En daar is Oekraïne niet blij mee, want dit gaat in tegen de sancties die het westen tegen Rusland heeft opgelegd vanwege de oorlog. Blijft deze turbine een uitzondering of is het verbreken van de sancties een voorbode voor meer? Zal de EU vaker water bij de wijn doen als de eigen energietoevoer in het gedrang komt? Hierover Tom Bijvoet, correspondent in Canada, en Mathieu Blondeel, deskundige energie en geopolitiek.

Buitenland Uitgelicht: Colombia fietst! Met Edwin Koopman. 

PS. Volgende week, op 18 juli, start onze zomerserie 'Verre Geluiden', waarin we 4 weken lang met bijzondere gasten door de lens van muziek naar verre (en minder verre) oorden kijken.