Uitzending gemist

Bureau Buitenland - Droomreizen #1 - Jasper van Kuijk: Het land van Pippi Langkous is niet meer

VPRO
  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Droomreizen #1 - Jasper van Kuijk: Het land van Pippi Langkous is niet meer


Gepresenteerd door: Chris Kijne

De komende weken neemt ReisBureau Buitenland je mee op een volledig verzorgde droomreis, onder leiding van een bijzonder gezelschap reisleiders. Omdat je de afgelopen anderhalf jaar niet normaal reizen kon - en het nog steeds niet makkelijk is om weg te komen. Wij geven onze reisleiders alle ruimte. Als echt álles mag en kan, waar gaat de reis dan heen?

"Dan moet je absoluut met de nachttrein gaan", zegt onze eerste gast. Want dat is voor Jasper van Kuijk al zijn hele leven een magische plek. De wetenschapper, cabaretier en halve Zweed ging lange tijd elk jaar met zijn gezin naar Zweden. Het thuisland van zijn moeder. En al bij het geluid van het af en aankoppelen van treindelen ging zijn hart sneller kloppen.

Niets mooiers dan het Scandinavische landschap zien veranderen bij het geluid van de trein. Maar niet alleen het landschap verandert er, ook Zweden zelf is niet meer hetzelfde. Van Kuijk woonde er in coronatijd en hij zag dat het allang niet meer Pippi Langkous die daar de scepter zwaait. De ooit ‘sociaaldemocratische heilstaat’ is volgens hem nog maar een schim van wat het ooit was. Zelfs enkele middelbare scholen zijn er inmiddels tot zijn schrik al beursgenoteerd.