Uitzending gemist

Bureau Buitenland - Controversiële legeroefeningen van Zuid-Afrika met Rusland

VPRO
  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Controversiële legeroefeningen van Zuid-Afrika met Rusland


Gepresenteerd door: Tim de Wit

Controversiële legeroefeningen van Zuid-Afrika met Rusland 

Zuid-Afrika heeft zich de woede van het westen op de hals gehaald. Deze maand kwam namelijk de Russische minister van Buitenlandse zaken Lavrov op bezoek, en maakten beide landen bekend samen controversiële legeroefeningen uit te gaan voeren. Ook China zal daar bij aanwezig zijn. Opvallend: de oefeningen zullen plaats vinden als het precies één jaar is sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne. En dat is tegen het zere been van de Europese Unie en Amerika. Wat wil Zuid-Afrika hier precies mee bereiken? We bespreken het met voormalig Zuid-Afrika correspondent Bram Vermeulen.


Wat als Zuid-Korea zich ontwikkelt tot kernmacht?

NAVO-chef Jens Stoltenberg is op bezoek in Azië. Eerder dit weekend was hij in Zuid-Korea en nu is hij in Japan. Er valt het nodige te bespreken, nu de spanningen in de regio oplopen en er een risico is dat de situatie escaleert. De landen voelen zich in het nauw gedreven tussen verschillende grootmachten zoals Noord-Korea, dat fanatiek aan het dreigen is met nucleaire wapens. Wat wil de NAVO bereiken met dit bezoek? We bespreken het met hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden Remco Breuker.

 

Buitenland Uitgelicht: Koeweit

In onze rubriek Uitgelicht aandacht voor Koeweit. In dat land wordt ‘hekserij’ namelijk steeds populairder. Collega Abdou Bouzerda praat ons bij.

 

Presentatie: Tim de Wit