Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Bereidt Noord-Korea zich voor op oorlog?

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Bereidt Noord-Korea zich voor op oorlog?


Gepresenteerd door: Sophie Derkzen

Bereidt Noord-Korea zich voor op oorlog?
Door de aandacht voor de oorlogen in Gaza en Oekraïne waren we de leider van Noord-Korea, Kim Jung Un, bijna vergeten. Tot gisteren, toen hij iedereen wakker schudde door buurland Zuid-Korea tot nummer 1 vijand van Noord-Korea te benoemen. Experts spreken van de grootste dreiging voor oorlog op het schiereiland sinds 1950. Moeten we deze waarschuwing serieus nemen? We spreken erover met Korea-deskundige, verbonden aan de Universiteit Leiden, Remco Breuker.
Het nieuwe zorgenkind van de EU: Slowakije
De EU heeft een nieuw zorgenkind als het gaat om de rechtsstaat en de strijd tegen corruptie: Slowakije. Het Europees Parlement komt vandaag hierover bijeen, want de onlangs gekozen premier Fico laat er geen gras over groeien. Zijn regering wil de macht van de anti-corruptie waakhond inperken, en ook meer controle verkrijgen over de media. Critici vrezen dat het land onder Fico de kant van Hongarije opgaat. Daarover journalist en kenner van Midden-Europa, Laura Postma.

Buitenland uitgelicht: Dominicaanse republiek
Net als in veel andere landen kampt de Dominicaanse republiek met stijgende prijzen, maar nu lijkt het de bevolking te veel geworden. Want hun geliefde ‘cabañas’ worden te duur. Journalist Carlijn Teeven bevindt zich nu in het land en vertelt waarom deze liefdeskamers zo belangrijk zijn.