Uitzending gemist

Bureau Buitenland - Oorlog Oekraïne bedreigt voedselvoorziening Noord-Afrika

VPRO
  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Oorlog Oekraïne bedreigt voedselvoorziening Noord-Afrika


Gepresenteerd door: Chris Kijne

Oorlog Oekraïne bedreigt voedselvoorziening Marokko en Egypte
De oorlog in Oekraïne escaleert. Het Russische leger trekt dieper het land in en verovert, vooral in het zuiden, Oekraïense steden en grondgebied. En dat krijgt ook grote gevolgen voor de wereldwijde voedselprijzen. Vooral landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, zoals Egypte en Marokko, zijn afhankelijk van graan uit Oekraïne en Rusland. Maar door al het oorlogsgeweld stokt de graanimport. Hierover Roel Jongeneel van de Wageningen Universiteit en Marokko-correspondent Samira Jadir.
 
 
Orbán maakt ommezwaai
De oorlog in Oekraïne heeft door het grote aantal vluchtelingen een directe impact op buurlanden zoals Hongarije. De Hongaarse premier Orbán stond tot voor kort op zeer goede voet met Poetin, én hij stond bekend als de man die hekken bouwde om vluchtelingen buiten te houden. Maar Orbán is 180 graden van koers gedraaid, en loopt plots in de pas met de rest van de EU. Vanwaar deze ommezwaai? Een reportage van onze correspondent Tijn Sadée.


Buitenland Uitgelicht: Italië

Door de oorlog in Oekraïne ligt de graantoevoer vanuit Oekraïne en Rusland op zijn gat, traditioneel twee grote graanexporteurs. Italianen beginnen de gevolgen daarvan nu te merken: de pasta raakt op, vertelt correspondent Angelo van Schaik.