Uitzending gemist

Bureau Buitenland - Kolonisten Israël krijgen ruim baan

VPRO
  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Kolonisten Israël krijgen ruim baan


Gepresenteerd door: Tim de Wit

Cuba eist jaren cel tegen demonstrerende tieners
 
In Cuba worden draconische straffen geëist tegen tieners en twintigers die in juli de straat opgingen uit protest tegen de regering. Ook minderjarigen moeten nu voor jaren achter de tralies. Familieleden die roepen om vrijlating worden geïntimideerd of zelfs opgepakt. Collega Edwin Koopman spreekt met wanhopige familieleden van de aangeklaagde jongeren. 
 
 
Kolonisten Israël krijgen ruim baan
Vorig jaar vormden huisuitzettingen van Palestijnse families in Oost-Jeruzalem de aanleiding tot grote protesten en zelfs strijd tussen Israël en Hamas. Het geweld nam weer af, maar huisuitzettingen blijven aan de orde van de dag. Ze halen hier nauwelijks het nieuws meer, maar vormen nog steeds de bron voor veel onrust. Ondertussen lijkt in het Israëlische parlement de steun voor dit soort uitzettingen alleen maar groter te worden en krijgen kolonisten alle ruimte. Daarover te gast Dina Zbidat en Erella Grassiani.


Buitenland Uitgelicht: Zwitserland

Stem 'Ja' voor fundamentele rechten voor apen, zegt deze vriendelijke Zwitserse professor in een online campagnefilmpje. De architect van het referendum, het zogenaamde 'Basisrechten Primaten Initiatief' hoopt dat in  een lokaal referendum in de stad Basel onze harige neven eindelijk krijgen waar ze recht op hebben. Hierover correspondent Renske Heddema.