Sport

Formidabele Sagan pakt ritzege, Van Avermaet behoudt gele trui

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Formidabele Sagan pakt ritzege, Van Avermaet behoudt gele trui

[NOS] Peter Sagan heeft de vijfde etappe van de Tour de France gewonnen. De Slowaakse wereldkampioen was in de lastige finale in Quimper, na een slotkilometer met een stijgingspercentage van 4,8, de sterkste voor Sonny Colbrelli en Philippe Gilbert.

Sagan ijzersterk

Greg Van Avermaet kwam als zevende over de streep en behoudt zijn gele trui. Gilbert pakte vier bonificatieseconden, maar dat was niet genoeg om Van Avermaet uit de leiderstrui te rijden. De klassementsmannen kwamen in de bochtige finale niet in de problemen en finishten allen in de eerste groep.

Het dagelijkse avontuur

De kopgroep van de dag bestond uit acht renners die acht kilometer na de start op avontuur gingen. Tom Skujins en Lilian Calmejane bleven het langst uit de greep van het peloton, maar zij moesten bij het bonuspunt capituleren.

De kopgroep bestond naast Skujins en Calmejane uit Sylvain Chavanel, Jasper de Buyst, Nicolas Edet, Julien Vermote en Elie Gesbert. De aanvallers pakten maximaal vier minuten voorsprong. Op het eerste beklimminkje van de dag gaf Chavanel gas. Hij pakte ook de bergpunten op de tweede en derde helling, waarna hij werd bijgehaald door Calmejane, Skujins en Edet.

Op die colletjes moesten de pure sprinters het peloton al laten gaan. Onder anderen Mark Cavendish, Marcel Kittel en André Greipel reden al voor de finale op meerdere minuten van het peloton.

De bergtrui

De vroege inspanningen werden Chavanel richting de vierde van in totaal vijf beklimmingen te veel. Hij zakte weg uit de kopgroep en reed al in de staart van het peloton toen de bergtrui ondanks meerdere uren in de aanval aan zijn neus voorbijging.

De Let Skujins won het sprintje op het laatste heuveltje van de dag, waardoor hij één punt voorsprong op Chavanel heeft en donderdag de bolletjestrui mag aantrekken.

Ster advertentie
Ster advertentie