appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nachtzuster
STER Advertentie

Wereldkampioen en man van het groen: wat maakt Peter Sagan zo bijzonder?

ANP
woensdag 11 juli 2018 | AVROTROS | Redactie

Sommigen noemen hem Peter de Grote. Anderen houden het gewoon bij Peter Sagan. Hij is een fenomeen dat net zo makkelijk op zijn achterwiel als op zijn beide wielen rijdt. Bij uitstek de smaakmaker in de Tour de France, en elke andere koers waar hij aan deelneemt. Wie is deze grootheid op de fiets?

Sagan: portret van de man die de Tour kleurt

Sagan komt uit Slowakije, niet bepaald een wielerland. Toch werd de gedreven Slowaak al drie keer wereldkampioen en won hij al vijf keer de groene trui in Parijs. Dat is op zich zelf al bijzonder, het feit dat hij pas 28 jaar oud is, maakt het helemaal speciaal.

Sagan de acteur

Hij is iemand die dingen anders doet dan normaal. En dat in de toch al redelijk conservatieve wielerwereld. Het begon een beetje in de Tour van 2012. De sprinter is een enorme film fan. Dus begon hij met imitaties of verwijzingen naar films.

Bijvoorbeeld naar De Hulk, als verwijzing naar die groene trui die hij dan draagt. Maar ook Forrest Gump passeerde de revue, zoals hieronder te zien is. 

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Sagan genomineerd voor een Oscar

Mentale weerbaarheid 

Leuk dat hij een grappenmaker is, maar wat maakt hem nou zo goed? Illustrerend daarvoor is een vrij lange periode waarin Sagan het maar niet voor elkaar kreeg om te winnen, vooral in de Tour de France. Hij finishte heel vaak als tweede. Wanneer je drie keer achter elkaar tweede wordt, ben je geneigd te denken "ik hou ermee op". Je gaat aan jezelf twijfelen: "Misschien ben ik gewoon niet goed genoeg." 

Maar Sagan doet dat eigenlijk nooit. Hij blijft ervoor gaan. Hij is gewoon nooit bang om te verliezen en hij geeft altijd alles. En dat maakt hem een zinnig mooie wielrenner.

Voor de lol

Hij is ook in staat alle flauwekul eromheen uit te schakelen. In de trend van: 'ik ben hier voor de lol. Ik heb toevallig een goed lijf en ik weet wat afzien is. Dat is wat we hier doen. En veel ingewikkelder is het niet'.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Trainingssessie van Sagan

Maar als hij niet niet wint, is het ook niet erg. Hij vindt heel veel dingen buiten het wielrennen ook heel belangrijk. Het is ook iemand die zich politiek uitspreekt. Ook spreekt hij zich uit voor het feit dat kinderen meer naar buiten moeten. Niet per se op de racefiets, of überhaupt een gewone fiets. Gewoon iets minder Facebook en iets meer frisse lucht. 

Echt of nep

Hij is los en wild, doet wat hij wil en wint bijna overal. Maar is alles eromheen nou een zorgvuldig bewaakt imago of is het echt spontaniteit?

Hij houdt van films, van acteren en rollenspelen. Hij ziet zichzelf ook als een soort artiest op de fiets. Dat merk je ook aan alles tegelijk. Dat is allemaal echt. Maar vermoedelijk is daar op een gegeven moment een marketingteam een rol bij gaan spelen, wat natuurlijk voor zowel hem als voor de sponsor heel interessant is. 

Want met Sagan is het gewoon nooit saai. En daar kan je wat mee. Het is zijn grootste verdienste voor het wielrennen, en voor het imago van het wielrennen. Je hoort ook nooit iets over doping rondom hem. En dat is in het moderne wielrennen een zegen voor de sport. 

Dit artikel is een aangepaste uitwerking en parafrasering van een interview uit 2017 met schrijfster Lidewey van Noord. Over het boek: Peter Sagan. Portret van een alleskunner. 

 

Correctie melden

STER Advertentie

Meer Tour de France

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1