appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Nelli Cooman: de 60 meter sprint móet perfect zijn

ANP
vrijdag 2 maart 2018 | NOS | NOS redactie

Nelli Cooman blijft voorlopig de laatste Nederlandse sprintster die goud won op de 60 meter indoor. Dafne Schippers slaagde er vrijdagavond in Birmingham niet in de wereldtitel te veroveren op deze afstand. Ze eindigde in de finale als vijfde.

Nelli Cooman: na de 60 meter sprint deed zelfs mijn haar pijn

Cooman was eind jaren '80 dé sprintkoningin. In 1987 in Indianapolis won ze goud. Dat kunststukje herhaalde ze twee jaar later in Boedapest. 

Cooman, 53 inmiddels, kijkt geen televisie meer. De halve finale van Schippers in Engeland volgt ze via NPO Radio 1.

"Potjandorie", zegt ze, als ze hoort dat Schippers als derde finisht in haar heat. "Ik heb een hoge hartslag nu. Ik loop gewoon te zweten!"

Nelli Cooman

Hetzelfde overkomt de sympathieke Cooman als ze haar gouden race van 1989 terughoort. "Mijn hart zit weer in mijn keel. Ik word nerveus. Het lijkt wel alsof ik het opnieuw beleef."

'Struikeltje'

Cooman deelt het Nederlands record op de 60 meter sinds twee jaar met Dafne Schippers. Dertig jaar geleden werden dus dezelfde tijden gelopen als nu. "Op zo'n afstand is het ook moeilijk om er ook maar een honderdste af te krijgen. Ik denk dat veel mensen ook niet pieken op een indoorwedstrijd, omdat ze denken dat het maar 60 meter is."

Cooman, die nauwelijks nog sport kijkt ("want dan komt het beest los in mij"), vertelt dat je op deze afstand bijna alleen maar succesvol kan zijn als de race van begin tot eind perfect verloopt. "Dat heeft mij in 1987 bijna de titel gekost, omdat ik na dertig meter een struikeltje had." Cooman won destijds met een verschil van tweeduizendste van een seconde.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1