appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Bas Verwijlen schermt als Ajax-spits die de panna niet kan weerstaan

Eigen beeld
vrijdag 30 april 2021 | NOS | Redactie

Stel je een volle Johan Cruijff Arena voor, Dusan Tadic is op weg naar het doel, klaar om de 1-0 te maken. Nog een tegenstander staat er tussen hem en de keeper in. De benen iets uit elkaar. Dus gaat de bal er doorheen. Panna. Bam. Goal. Dat gevoel heeft Bas Verwijlen als hij in een schermwedstrijd op zijn favoriete manier scoort: met zijn degen op de voet van de tegenstander. Zo vertelt hij in de NOS Olympische podcast.

#24 - Bas Verwijlen schermt als Ajax-spits die voor een panna gaat

Als je diep in zijn hart kijkt, wint hij komende zomer het liefst op die manier de gouden medaille in het schermtoernooi. Maar eigenlijk maakt het hem geen bal uit hoe hij wint, als hij maar wint. Verwijlen plaatste zich begin deze maand voor zijn vierde Olympische Spelen. En daarmee is hij een van de routiniers uit de olympische ploeg van chef de mission Pieter van den Hoogenband.

Verwijlen is 'al' 37 jaar oud. Dat betekent in de topsport tegenwoordig niet meer dat je passé bent. Federer speelt op zijn 39ste immers nog om de prijzen en ook Zlatan Ibrahimovic (39) verlengde onlangs zijn contract bij AC Milan. "Mooi rijtje", lacht Verwijlen.

In de ogen van Verwijlen is schermen vergelijkbaar met racen in een auto met 200 kilometer per uur. Om op belangrijke momenten koelbloedig en snel de goede beslissingen te kunnen ­nemen, volgt hij al jaren speciale neurologische training, waarbij hij met zijn ogen lampjes volgt en tegelijkertijd rekensommen oplost.

Elke fractie van een seconde kan hem helpen op weg naar goud.

Verwijlen leeft voor zijn sport. En dat zie je ook in zijn huis terug. Overal waar je kijkt zie je scherm-memorabilia. En overal in huis staan ook schermspullen. En een prachtig schilderij met een evenzo mooi verhaal. Het schilderij vormt in de podcast het startpunt voor een schermcursus in sneltreinvaart.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1