Sport
NOS

Wout van Aert volgt Mathieu van der Poel op als winnaar Amstel Gold Race

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Wout van Aert volgt Mathieu van der Poel op als winnaar Amstel Gold Race

De Belg Wout van Aert heeft de Amstel Gold Race gewonnen. Na een gelijkopgaande sprint met Tom Pidcock werd de winnaar zelfs niet helemaal duidelijk op basis van de camerabeelden op de streep. De organisatie kende de zege toe aan de kopman van Jumbo-Visma.

Het begin van de Nederlandse wielerklassieker verliep zoals anders, met de vorming van een kopgroep in de eerste ronde. Met daarbij overigens de Nederlander Maurits Lammertink. Aan de andere kant was het een andere Amstel Gold Race, over korte lokale ronden van 17 kilometer. Dat maakte het anders, want de renners kregen iedere keer dezelfde beklimmingen voorgeschoteld. Alleen in de laatste ronde ontbrak de Cauberg.

In het peloton werd het wat nerveuser, met voortdurend renners die probeerden weg te springen. Bij het ingaan van de laatste vijftig kilometer begon het een beetje te regenen in Zuid-Limburg. Er ontstond een interessante achtervolgende groep, met grote ploegen er bij. Dylan van Baarle (INEOS), Sonny Colbrelli (Bahrain-Victorius), voormalig wereldkampioen Rui Costa (UAE Team Emirates), Florian Sénéchal (Deceuninck-Quick-Step), Simon Clarke (Qhubeka ASSOS) en Tosh Van der Sande (Lotto Soudal). Jumbo-Visma mistte dus de slag en moest achtervolgen. Robert Gesink en Sam Oomen kregen die opdracht, die met hulp van Bora-Hansgrohe slaagde.

Ide Schelling, de Nederlander van Bora-Hansgrohe, zocht daarna de aanval. Nadat hij de laatst overgebleven koploper Loïc Vliegen passeerde, kwam hij eenzaam en alleen aan de leiding van de wedstrijd. Op de laatste keer Cauberg kreeg Primoz Roglic materiaalpech. Zijn ploegmaat Wout van Aert trok door op kop van het peloton. Tom Pidcock (INEOS), ook bekend uit de cross, zat direct op het wiel. Zij kwamen later in de wedstrijd samen voorop te zitten met de Duitser Maximilian Schachmann (Bora-Hansgrohe). Met z'n drieën mochten ze het uit gaan maken. Van Aert ging vroeg aan en zag Pidcock op gelijke hoogte komen. De renners passeerden ongeveer gelijktijdig de finishlijn. Van Aert werd als winnaar aangewezen.

Vrouwenkoers

Bij de vrouwen was de zege ook voor Jumbo-Visma. Marianne Vos won een 'adembenemende' editie van de Amstel Gold Race.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie