Sport
EONOS

Geen publiek, geen amateurs, maar wel een toernooi

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen publiek, geen amateurs, maar wel een toernooi

Jeroen van den Berg zei het al bij NH Nieuws: "Het is zondermeer de zwaarste aanloop in mijn carrière als toernooidirecteur." Ondanks alle (reis)beperkingen wist de organisatie een mooi deelnemersveld samen te stellen. Wereldkampioen Magnus Carlsen, titelverdediger Fabiano Caruana en de Nederlander Anish Giri zullen strijden om de titel bij misschien 's werelds best bezette schaaktoernooi.

Na een lange reis kwam Magnus Carlsen aan in Nederland. De Noor had geen angst om in Nederland aan het toernooi te beginnen. "Zolang je goede voorzorgsmaatregelen treft is het mogelijk om voor je werk te reizen" vertelt Carlsen die zich bij het Tata Steel toernooi thuis voelt en, belangrijker nog, erg veilig voelt.

Volgens schaakanalist Hans Böhm is het mooi dat er toch weer een toernooi wordt gehouden. "Er is al heel lang geen bordschaak meer geweest", zei hij in Langs de Lijn En Omstreken. Volgens hem is het de honger naar de stukken dat er zoveel topschakers meedoen. "Je hebt ook hele mooie vrouwen, maar zolang het zich allemaal op digitale afbeeldingen afspeelt is het toch anders dan wanneer tegenover iemand in een cafeetje zit."

De belangrijkste concurrent van Carlsen is de Amerikaans-Italiaanse schaker Fabiano Caruana. Vorig jaar hield hij de wereldkampioen van zijn achtste eindzege in Wijk aan Zee af. Ook Alireza Firouzja, het 17-jarige schaaktalent uit Iran, is volgens Böhm een blikvanger. "Hij is een van de jongste wereldtitelkandidaten, prachtige speler."

In de openingspartij treft de jongeling gelijk de meester, Magnus Carlsen. De Nederlandse troeven zijn Anish Giri en Joreen van Foreest. Het Tata Steel toernooi duurt tot en met 31 januari.

Ster advertentie
Ster advertentie