appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

De ideale schoonzoon van het wielrennen

AFP
donderdag 22 oktober 2020 | EO | NOS | Floris van Hoorn

Op 15-jarige leeftijd kwam Wilco Kelderman als junior naar de Utrechtse wielerclub De Volharding. Daar kwam hij Wim Sluis tegen die als sponsor optrad. Veertien jaar later staat Kelderman op het punt om zijn grootste overwinning tot nog toe te behalen. In de loodzware 18e etappe veroverde de kopman van Sunweb de roze leiderstrui in de Ronde van Italië. Thuis keek een trotse Wim Sluis in gezelschap van een cameraploeg toe.

Wilco Kelderman zat bij een vereniging in Amersfoort en stak daar met kop en schouders boven de rest uit. Omdat deze club een kleiner programma reed dan De Volharding stapte de talentvolle renner over. Het gaf hem de mogelijkheid om een uitgebreider buitenlands programma te rijden waarmee hij zich in de kijker kon rijden van de professionele teams. Sluis geeft in Langs de Lijn En Omstreken toe dat hij hem kennis heeft laten maken met het rijden van buitenlandse rondes. "Ja, dat is een belangrijke rol voor een jonge renner, dat je je in het buitenland kan profileren en niet in de Nederlandse waaierklassiekers."

Wie is Wilco Kelderman

Met trots herinnert Sluis zich hoe Kelderman binnenkwam bij De Volharding. "Een heel bescheiden rustige jongen, keurig netjes. Ik heb altijd gezegd: de ideale schoonzoon en in een ploeg ook gewoon een voorbeeld voor de rest." Bloedstollend spannend vond hij het om de etappe te bekijken waarin Kelderman met veel pijn en moeite de leiding in het algemeen klassement veroverde. "Vanmiddag moest hij die groep laten gaan, maar de voorsprong is er nog. Met nog maar drie ritten te gaan heb ik goede hoop dat hij het redt." 

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1