Sport
NOS

Bottas houdt zich af van problemen in eerste GP, anticlimax Verstappen

foto: Getty Imagesfoto: Getty Images
  1. Nieuwschevron right
  2. Bottas houdt zich af van problemen in eerste GP, anticlimax Verstappen

Het Formule 1-seizoen is in Oostenrijk opgestart, met Valtteri Bottas als uiteindelijke overwinnaar. Max Verstappen moest als eerste de strijd staken; hij was daarmee een van de negen uitvallers. Charles Leclerc werd de nummer twee en Lando Norris eindigde na een snelle laatste ronde op plaats drie.

De jury zette bij aanvang van de race Hamilton vijf plaatsen terug in de startopstelling. De nummer twee van de kwalificatie had te hard gereden terwijl er met een gele vlag gezwaaid werd. Dat was vlak voor de race nog goed nieuws voor Verstappen; de Limburger klom naar plek twee op de grid op het circuit Spielberg.

Al direct na de start nam Bottas, de man op pole, afstand van de concurrentie. Toen het noodlot toesloeg bij de Nederlander van Red Bull, lag de weg voor de zwarte Mercedes helemaal open. Verstappen viel in de elfde ronde stil en kon in een traag tempo zijn weg nog wel naar de pits vinden. Het ging mis doordat een instelling in zijn auto niet werkte. "Het is goed dat er geen publiek bij is, anders waren ze voor niets gekomen. De spanning is er vanaf", luidde het commentaar van Louis Dekker.

Spanning is er niet vanaf, door falende coureurs en auto's

Dat bleek even later toch niet zo te zijn. Bij Mercedes werd in beide gevallen gevreesd voor versnellingsbakproblemen. Hamilton was inmiddels zijn ploeggenoot Bottas tot op nipte achterstand genaderd. De coureurs werden geholpen door twee safetycars, na het uitvallen van George Russell en Kimi Räikkönen.

En door Alexander Albon die bij de eerste aanval op de Britse regerend wereldkampioen botste. De jury zag dit anders. Het was de fout van Hamilton, wat resulteerde in vijf seconden straftijd. Nummer vier Perez kreeg dezelfde straf, nadat hij te hard reed in de pits.

Bottas reed in Oostenrijk continu aan de leiding. Charles Leclerc, die de hele race aan het zicht van de camera's ontsnapte, werd in de laatste vijf ronden opeens zichtbaar. Hij eindigde door alle straffen van zijn concurrenten op plaats twee. Lando Norris (McLaren) reed in de allerlaatste ronde van de wedstrijd de snelste ronde uit de race neer. Daardoor finishte hij binnen vijf seconden van Hamilton en werd dus derde.

Veel rijders konden vandaag nog niet vertrouwen op hun auto. Maar liefst negen coureurs haalden de finish niet: Verstappen, Daniel Ricciardo, Stroll, Kevin Magnussen, Romain Grosjean, Russell, Räikkönen, Albon en Daniil Kvyat. Over een week wacht op hetzelfde circuit in Oostenrijk een nieuwe kans.

Formule 1-podcast

In de NOS Formule 1-podcast praten commentator Louis Dekker en analist Jan Lammers morgen na, onder leiding van presentator Amber Brantsen. De races zijn live te volgen op zondagmiddag in NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie