appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: WNL op Zaterdag
STER Advertentie

De dag dat grote mannen huilden én Breukink won

ANP
vrijdag 5 juni 2020 | NOS | NOS Sport

Het is de overwinning waar hij het vaakst aan wordt herinnerd: de rit waarvan Gazetta dello Sport zei dat 'de grote mannen huilden'.

Erik Breukink en Johan van der Velde rijden op die roemruchte dag - 5 juni 1988 - over de Passo di Gavia. Het sneeuwt, Van der Velde is op weg naar de dagzege, maar verkleumt volledig en als hij eenmaal wordt ingehaald door Hampsten én Breukink besluit hij af te stappen: het is niet verantwoord omdat hij niet meer kan remmen."De natuur was sterker dan ik zelf."

Met Erik Breukink terug naar de dag dat de grote mannen huilden op de Gavia

Breukink wint. "Als de natuur sterker is dan Johan, dan zegt dat genoeg. Johan was een bikkel en kon goed tegen de kou. Het spookte echt op die berg."

De afdaling van de beklimming van de Gavia was het zwaarst. "Halverwege ging de regen over in sneeuw. Tijdens het klimmen blijf je wel op temperatuur, maar vlak onder de kou voel je je handen verkleumen. Je hebt weinig gevoel meer, en als je dan de afdaling ingaat ben je overgeleverd aan de sneeuw."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1