appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Hoe 'illegaal trainen' de Nederlandse hockeyers naar het laatste WK-goud bracht

ANP
maandag 1 juni 2020 | NOS | NOS Sport

Elke dag blikken we in Langs de Lijn En Omstreken terug op een bijzondere gebeurtenis in het verleden. Op 1 juni 1998 werden de Nederlandse hockeymannen wereldkampioen, in een volgepakt en speciaal omgebouwd Galgenwaard werd Spanje met 3-2 verslagen. Het wapen van Nederland tijdens dat WK? Strafcornerspecialist Bram Lomans.

Het was de laatste keer dat Nederland wereldkampioen werd en dat ging niet zonder slag of stoot. In een van de eerste trainingen op het gloednieuwe veld in stadion Galgenwaard gleed dé specialist van de strafcorner uit en kreeg hij een scheurtje in zijn lies. "De laatste week of twee weken voor het toernooi heb ik niet kunnen pushen. Dan is het hopen dat je weer op tijd fit bent."

Dat bleek niet het geval, de sleeppush van Lomans liep het begin van het toernooi zeker niet vlekkeloos. 'Illegale trainingen' op het veld gedurende dat wereldkampioenschap moesten ervoor zorgen dat Lomans zijn draai weer zou vinden. "We hadden iemand die voor ons de achterdeur even opende om ons te laten trainen op het veld', biecht hij op. 

Luister hieronder naar het gesprek met Bram Lomans:

"Een corner die onbedoelde in de andere bovenhoek belandde dan ik wilde, was nodig voor mij om zelfvertrouwen te krijgen", zegt Lomans. Het was de wedstrijd tegen Zuid-Korea waar die corner er eindelijk weer inging. Een hattrick en een zelfverzekerde Lomans tot gevolg.

De sleutel tot het succes? Stiekem trainen in het stadion op de strafcorner. "Met Roelant (de bondscoach, red.) zijn we om 07.00 uur 's ochtends onder het hek doorgekropen om eindeloos corners te pushen."

Niet geheel volgens de regels, want trainen op het veld was streng verboden. "Alle Nederlandse vrijwilligers vonden het natuurlijk wel leuk om Nederland een handje te helpen", vervolgt Lomans. "Die deed dan stiekem de achterdeur open, zette de sproeiers aan en zo konden we dan trainen."

Ambitie als bondscoach

Het tekende het laatste succes op een wereldkampioenschap voor de Nederlandse hockeymannen. Lomans: "Ik denk dat we op het gebied van de strafcorner nog wel een slag kunnen maken, zowel aanvallend als verdedigend."

De laatste twee jaar is Lomans zich meer gaan ontwikkelen op het gebied van coachen en trainen. Een positie als bondscoach van het Nederlands elftal sluit hij zeker niet uit. "Voor iedereen die met de sport bezig is, is bondscoach het hoogst haalbare. Dus die ambitie heb ik zeker," besluit Lomans. 

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1