appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: WNL op Zaterdag
STER Advertentie

De magische minuten van Jesse Owens

ANP
maandag 25 mei 2020 | EO | NOS | Floris van Hoorn

Niet meer dan drie kwartier had de atleet Jesse Owens nodig om vier verschillende wereldrecords te verbeteren. De sprong bij het verspringen was zelfs zo goed dat deze maar liefst vijfentwintig jaar bleef staan. Het is typerend voor de carrière van de donkere Amerikaan. Want zo snel hij kwam, zo snel was hij ook weer verdwenen.

Met vier gouden medailles verliet hij een jaar later de Olympische Spelen van Berlijn, een succes dat ook het einde van zijn atletiekcarrière inluidde.

De magische minuten van Jesse Owens

Eigenlijk had hij er helemaal niet op gerekend dat hij in Ann Arbor in Michigan iets zou presteren. Sterker nog, hij betwijfelde of hij wel een onderdeel kon afmaken. In Langs de Lijn En Omstreken vertelde journalist Rolf Bos dat Owens zijn rug had geblesseerd.

"Hij was een paar dagen eerder van de trap gevallen en zei tegen zijn coach: 'Ik kan eigenlijk helemaal niet starten, ik heb teveel pijn aan mijn rug'. En die coach zei: 'Zie het maar per onderdeel'." Desondanks presteerde Owens het onmogelijke. 

'Uitzonderlijke sportman'

Voormalig atletiekjournalist Bos verdiepte zich jaren geleden al in het leven van de fameuze sprinter. Zijn interesse was gewekt door de Spelen van 1936 en daarom ging hij op zoek naar zijn roots in het diepe zuiden van de Verenigde Staten. "Ik ben me toen gaan verdiepen in het leven van deze echt, uitzonderlijke sportman, die onder hele moeilijke omstandigheden, in toch wel een naar land, wat Amerika toen voor de zwarten was, hele grote prestaties heeft neergezet."

Leverde hij zijn grootste prestatie in Ann Arbor, zijn grootste succes volgde een jaar later bij de Olympische Spelen in Berlijn. Maar daar kwam ook het einde in zicht.

Heimwee

Owens weigerde na zijn succes aan Europese races mee te doen waar de Amerikaanse bond grof geld aan verdiende maar hij niets. "Jesse had op dat moment heimwee", legt Bos uit. "Hij liep ergens in Zweden, de Spelen waren nog gaande in Berlijn en hij zei: 'Ik wil naar huis, ik wil naar mijn vrouw en naar mijn kinderen.' Avery Brundage (de baas van de Amerikaanse delegatie in Berlijn-red.) was zo kwaad dat hij ervoor gezorgd heeft dat Owens geschorst werd."

Daarmee kwam een einde aan het atletiekleven van Jesse Owens die het nog wel tegen paarden of andere dieren opnam, maar nooit meer een echte wedstrijd liep.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1