appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: De Taalstaat
STER Advertentie

Japanners willen hoge ogen gooien met Nederlandse hockeycoach

ANP
zaterdag 11 januari 2020 | NOS | NOS Sport

De Olympische Spelen in Tokio naderen met rasse schreden. Voor gastheer Japan is het de káns om zich te tonen aan het wereldwijde publiek: de hockeyploeg van de Japanners staat onder leiding van de Nederlander Siegfreid Aikman. 

Aikman was in 2009 al eens bondscoach, maar werd in 2011 ontslagen. Zes jaar later keerde hij weer terug met als opdracht om de hockeyploeg klaar te stomen voor de Spelen en de sport meer op de kaart te zetten. "We willen ons tonen aan het publiek, maar ook iets teruggeven aan de Japanse mensen", vertelt Aikman. "Er zijn forse investeringen gedaan, dus we willen ook wat teruggeven met het organiseren van bijvoorbeeld clinics. Zo tonen we onze betrokkenheid."

Aikman over Japans hockeyavontuur

In 2018 maakte de ploeg indruk door het goud te veroveren tijdens de Aziatische Spelen. Tot nu toe hadden alleen India, Pakistan en Zuid-Korea het toernooi weten te winnen. "We hadden ons goed voorbereid door veel te trainen in de extreme hitte van Jakarta, waar het toernooi werd gehouden. De winst veranderde wel wat binnen de ploeg. "Het heeft ons meer zelfvertrouwen gegeven. Vooral om zelf verantwoording te nemen. De Japanse cultuur is reactief, dat probeer ik binnen het hockey te veranderen."

Na de Spelen zit zijn missie er weer op, maar dat weerhoudt Aikman er niet van een goede erfenis achter te laten. "Mijn assistenten zijn altijd betrokken geweest bij alle keuzes en door het gehele land zijn er coaches opgeleid, die moeten het dan overnemen." Zijn ambities deze zomer steekt hij niet onder stoelen of banken: goud. "Je moet altijd voor de winst gaan, anders heeft het weinig zin om te gaan", besluit hij. 

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1