Sport

Hamilton wereldkampioen, Verstappen derde

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hamilton wereldkampioen, Verstappen derde

[NOS] Lewis Hamilton is voor de zesde keer in zijn carrière en voor de derde keer op rij wereldkampioen geworden in de Formule 1. De coureur van Mercedes werd tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten tweede en is met nog twee races te gaan niet meer in te halen. Hamilton wist dit seizoen in elke GP in de punten te rijden. Geen andere coureur deed hem dit na.

Teamgenoot Valtteri Bottas won in Austin. Max Verstappen werd derde en behaalde zo zijn zevende podiumplaats van het seizoen.

Verstappen kende een goede start op het Circuit of the Americas in Austin en wist direct van plek drie naar plek twee te klimmen. Het kind van de rekening werd Sebastian Vettel. De Ferrari-coureur zakte snel terug naar plek zeven vanwege problemen aan zijn auto.

Enkele rondes later bleek waardoor die problemen veroorzaakt werden: de achterwielophanging brak namelijk af, waardoor Vettel al snel de strijd moest staken.

F1-commentator Louis Dekker blikt terug:

Opgejaagd door Hamilton liet Verstappen als eerste van de kanshebbers de medium band vervangen door harder rubber. Kort daarop deed Bottas hetzelfde. Hamilton deed tien ronden meer met de eerste set banden, wat duidde op een strategie met maar één pitstop.
"Kan ik nog winnen?", vroeg Hamilton aan zijn teamleiding. "Zeker, maar alleen als er in de slotronden nog iets van de banden over is", luidde het antwoord. Dat bleek in het vervolg inderdaad de crux.
Nadat Verstappen na 35 ronden een tweede stop had gemaakt, waarbij hij wederom medium banden liet monteren, en Bottas hetzelfde had gedaan, ging Hamilton aan kop. Op oudere, harde banden slonk de voorsprong van de Engelsman echter snel. Bottas had hem in de 52ste van 56 ronden te pakken. Wel wist de wereldkampioen Verstappen nog net achter zich te houden.

Ster advertentie
Ster advertentie