appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Olympische marathon verkast naar het noorden

AFP
woensdag 16 oktober 2019 | EO | NOS | Floris van Hoorn

Als het aan het Internationaal Olympisch Comité ligt wordt de marathon bij de Olympische Spelen van volgend jaar in Sapporo gehouden. Dat is ruim 800 kilometer noordelijker dan Tokio, de eigenlijke gastheer van het sportevenement. Het IOC kiest voor deze verplaatsing omdat de weersomstandigheden in de Japanse hoofdstad een veilige marathon in de weg kunnen staan. Ook het snelwandelen zou moeten verhuizen naar de stad waar in 1972 de Winterspelen werden gehouden.

De marathon gaat verhuizen

In Tokio zal de temperatuur in augustus boven de 30 graden uitkomen. Wat het voor de sporters nog zwaarder maakt is de luchtvochtigheid van ruim 70 procent. In Sapporo zal het zo'n vijf tot zes graden koeler zijn. Volgens voorzitter Thomas Bach laten de plannen zien hoe serieus het IOC het welzijn van de atleten neemt. De internationale atletiekfederatie (IAAF) juicht de plannen toe maar zit ook nog met veel vragen. Bestuurslid Sylvia Barlag vertelde in Langs de Lijn En Omstreken dat de federatie eerst wat meer wil weten over de omstandigheden in Sapporo. "We zijn nog helemaal niet daar geweest, we weten nog niet hoe het er uitziet, we weten niet of we daar een stadion hebben, we weten nog niet of we een stadion hebben dus we moeten nog gaan zien."

Eind vorige maand werd al duidelijk dat een marathon onder extreem warme omstandigheden problemen oplevert. Bij de wereldkampioenschappen in Doha vielen bij de marathon voor vrouwen 28 van de 68 atletes uit. Ook de Belgische Hanna Vandenbussche moest de strijd staken. Zij is dan ook erg enthousiast over de voorgestelde verandering.

Vandenbussche begrijpt ook dat er atleten zijn die er anders over denken. Zo had haar landgenoot Koen Naert zich al uitgebreid voorbereid op een marathon in de olympische stad. De Europees kampioen was er zelfs al een paar keer op bezoek geweest. De Canadese snelwandelaar Evan Dunfee is zo mogelijk nog bozer. Hij vraagt zich af of de betrokken bonden de tickets en accommodaties terugbetalen die zijn familie en vrienden al hadden geboekt in Tokio.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1