EONOS

AZ geeft Feyenoord klop

2. AZ geeft Feyenoord klop

Feyenoord is na zeven wedstrijden in de eredivisie niet meer dan een middenmoter. In De Kuip kreeg de formatie van trainer Jaap Stam flink klop van AZ: 0-3.

Zonder Leroy Fer, Rick Karsdorp (allebei niet fit) en Nicolai Jørgensen (gekneusde rib) begon Feyenoord aan de ontmoeting met AZ, waar Calvin Stengs op 'tien' stond geposteerd. Die tactische keuze, om achter de spitsen over meer creativiteit te beschikken, pakte prima uit voor de ploeg van trainer Arne Slot.

In de openingsfase ging er al veel dreiging uit van de kant van AZ, al duurde het tot vlak voor rust voor er een doelpunt viel. Myron Boadu was het eindstation van een fraaie Alkmaarse aanval. Feyenoord kreeg halverwege de eerste helft in een kort tijdsbestek nog wel drie behoorlijke kansen, maar de lat (poging Toornstra) en doelman Marco Bizot (schoten van Steven Berghuis en Luciano Narsingh) voorkwamen een treffer.

Berghuis kwam pal voor de pauze overigens goed weg bij een harde tackle op Teun Koopmeiners. Hij kreeg in zijn 100ste eredivisieduel voor Feyenoord slechts geel van arbiter Jochem Kamphuis. Danny Makkelie, VAR van dienst, gaf Kamphuis na het bekijken van de beelden gelijk. In de tweede helft kwam AZ rap op 0-2. Stengs besloot van afstand te schieten en zijn inzet, lichtelijk getoucheerd door Edgar Ié, verdween in het doel van de aan de grond genagelde Kenneth Vermeer.

Feyenoord kreeg via Narsingh nog wel een kans op de aansluitingstreffer, maar zijn inzet ging ruim over. In de slotfase strafte Oussama Idrissi geblunder van Eric Botteghin genadeloos af: 0-3. AZ, dat dit seizoen nog maar drie doelpunten hoefde te incasseren, staat op de derde plaats, een punt achter Ajax en PSV. Het door Jaap Stam geleide Feyenoord is pas terug te vinden op de tiende stek.