appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Torenhoge favoriet Van Vleuten trekt haar snelle sokken niet te hoog op

ANP
dinsdag 24 september 2019 | NOS | NOS Sport

Ze gaat vanmiddag in het oranje van start, maar daags voor de tijdrit die Annemiek van Vleuten haar derde wereldtitel tijdrijden op rij moet opleveren, traint ze gewoon in haar vertrouwde regenboogtrui.

"Ik mag hem niet zo vaak aan", verklaart Van Vleuten, die het tricot in wedstrijdverband alleen tijdens races tegen het uurwerk om haar schouders mag hangen. "Maar ik weet hoe mooi het is om hem te dragen. Dat er zo'n speciale trui wordt gemaakt voor kampioenen is een van de mooie dingen van het wielrennen."

In het voorjaar verkende ze na de Ronde van Yorkshire het WK-parcours met de nationale selectie, zondag reed ze met bondscoach Loes Gunnewijk in de auto het rondje van 30,3 kilometer. Elke bocht, elk klimmetje, elke putdeksel tussen Ripon en Harrogate namen ze door.

Verrassing

Toch kwam Van Vleuten bij de laatste verkenning op de fiets nog voor een verrassing te staan. "Bij dat 14-procentklimmetje", puft ze naar begeleider Bart van Gog in de auto, "zei Loes: 'Nee, je moet ná de bocht schakelen.' Dat deed ik nu, maar dat vind ik best wel, euh, laat."

 

Van Vleuten is al bijna tweeënhalf jaar ongeslagen op haar specialiteit. De laatste nederlaag op de tijdrit was in april 2017 in het Groningse Leek; sindsdien won ze twaalf krachtmetingen tegen de klok.

Toch laat ze niets aan het toeval over: of het nu gaat om de bandenkeuze, de grootte van haar verzet of de lengte van haar sokken. Van Vleuten lacht haar tanden bloot: "Ik weet dat ik ze morgen niet te ver moet optrekken".

Sokkengate

De wereldkampioene doelt op de curieuze beelden van een UCI-medewerker, die consciëntieus de maat nam van de sokken van Amy Pieters. "Ik weet dat die regel er is en de ene keer controleren ze dat wat strenger dan de andere keer. Blijkbaar hebben ze er nu een speerpunt van gemaakt."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1