Sport
NOS

Viviani Europees kampioen wielrennen in Alkmaar

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Viviani Europees kampioen wielrennen in Alkmaar

Elia Viviani mag vanaf nu een jaar de blauwe trui met Europese sterren dragen. De Italiaan won in Alkmaar het Europees kampioenschap na een sprint-a-deux met Yves Lampaert. Pascal Ackermann eindigt op de derde plaats.

De wind rekten in de beginfase de renners uit elkaar. Er ontstonden waaiers, maar heel veel invloed had dat niet op het verloop van de wedstrijd.

Vier ronden van het einde leek de selectie van Italiƫ het al goed op orde te hebben. Een kopgroepje waarin sprintkopman Viviani en regerend Europees kampioen Matteo Trentin zaten had iets meer dan 30 seconden voorsprong op het peloton. Alleen Sebastian Langeveld was namens Nederland mee. De rest van de Oranjeploeg voerde de forcing aan kop van het peloton, voor sprinter Dylan Groenewegen. Zij kwamen echter niet dichterbij.

Nadat de vierde man vooraan een gat liet vallen, reden drie renners weg. Ackermann, Viviani en Lampaert. Bij het begin van de laatste ronde hadden zij 50 seconden voorsprong op de groep daarachter. Een versnelling van Lampaert was de Duitse sprinter fataal. Viviani kon het gat wel dichten. In de slotmeters sprintte de winnaar van een Touretappe in 2019 veel sneller dan zijn Belgische ploeggenoot van Deceuninck-Quick Step. Dylan Groenewegen was de beste Nederlander op de twaalfde plaats.

Beluister hier het finishverslag uit het programma NOS Langs de Lijn:

Finish EK Wielrennen.mp3

Ster advertentie
Ster advertentie