appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Mangiare!
STER Advertentie

Stef Clement over dood van Bjorg Lambrecht: 'De sfeer in zo'n peloton is niet te beschrijven'

ANP
dinsdag 6 augustus 2019 | BNNVARA | Redactie BVSC Twitter

Een gitzwarte dag maandag voor het wielerpeloton. Het wielertalent Bjorg Lambrecht is om het leven gekomen bij een ernstige val in de Ronde van Polen. De koers is vandaag geneutraliseerd maar de renners gaan wel allemaal van start. Oud-wielerprof Stef Clement vindt dat dat anders moet. In B.V.S.C. zegt hij dat de renners zelf moeten beslissen of ze vandaag rijden.

Stef Clement over Bjorg Lambrecht

De nog maar 22 jarige wielrenner Bjorg Lambrecht reed in de rit van Chorz√≥w naar Zabrze een gracht in en knalde tegen een betonnen buis aan. Ondanks dat hij ter plekke werd gereanimeerd en naar het ziekenhuis is gebracht, konden de artsen hem niet meer redden.

Het is een keer per seizoen zo dat iemand een valpartij niet overleeft of om andere reden omkomt tijdens het fietsen. Clement: "Sinds 2009 is Lambrecht de tiende Belgische wielrenner die ons is ontvallen. Op de momenten dat het gebeurt praat je er veel over met elkaar. Maar de koers gaat altijd door. En het gebeurt natuurlijk relatief vaak."

Geneutraliseerde koers

Lambrecht reed de Ronde van Polen ter voorbereiding van de Vuelta. Vorig jaar maakte hij zijn debuut in de Ronde van Spanje en dit jaar zou hij daar voor eigen kansen mogen gaan. Het klimtalent Lambrecht was bezig aan zijn tweede profseizoen bij Lotto Soudal.

Het peloton is wel van start gegaan vandaag maar de koers is geneutraliseerd. Dat betekent dat iedereen ongeveer zeven kilometer voorop rijdt. De ploeg van Lambrecht neemt de laatste kilometers voor z'n rekening. Toen Clement in 2011 de Giro reed, maakte hij ook zo'n geneutraliseerde koers mee de dag na de val en het overlijden van Wouter Weylandt. 

De sfeer in zo'n peloton is niet te beschrijven

Stef Clement

Clement: "Ik vond dat verschrikkelijk. Het duurde heel lang, het was een rit van 200 kilometer. Er werd voor ons besloten dat wij allemaal die rit zouden fietsen. We zouden per ploeg ongeveer 10 kilometer op kop voor onze rekening nemen om het enigszins draagbaar te maken. Maar, de sfeer in zo'n peloton is niet te beschrijven. Iedereen moet vrij zijn in wat 'ie doet, ik denk dat je die jongens niet moet verplichten om daaraan mee te doen."

Vrije keuze voor de renners

Als de renners niet willen of kunnen starten, moet dat ook mogen, vindt Clement: "Ik heb begrepen dat het vandaag geneutraliseerd wordt en morgen gaat de koers - voor zover dat kan - normaal verder. Maar ik denk dat je de renners vrij moet laten in wat ieder vandaag wil doen."

Meer van BVSC?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1