appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Radio Doc
STER Advertentie

Tourpodcast De Kopgroep: de gele trui is voor Dylan Groenewegen

EenVandaag
vrijdag 5 juli 2019 | AVROTROS | NOS | Redactie Twitter

Nog een dag en dan start de Tour in Brussel, maar podcast De Kopgroep is er al! De eerste etappe lijkt er een voor de sprinters te gaan worden en dat biedt mooie kansen voor Dylan Groenewegen om de gele trui te pakken, zegt NOS-toervolger Martijn Hendriks in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen.

De Amsterdammer zou daarmee de eerste Nederlander in het geel worden sinds Erik Breukink in 1989. Mart Smeets weet nog dat ploegleider Post dertig jaar geleden zijn ploeg niet wilde laten rijden om het geel van Breukink te verdedigen. "Dan moest hij hem het volgend jaar meer betalen."

 

De geschiedenis van het geel

Het is toch de Tour van de gele trui, die honderd jaar geleden werd ingevoerd voor de leider in het klassement van de Tour de France. Mart staat daar dagelijks bij stil met een bijzonder historisch verhaal. Vandaag gaat het over Jean Robic. De man die in 1947 de Tour won zonder een dag in het geel gereden te hebben. Een prestatie die hij deelt met Jan Janssen, die in 1968 in de afsluitende tijdrit de eindoverwinning pakte. Robic verongelukte in 1980 nadat hij huiswaarts reed na het overwinningsfeest van de laatste Nederlandse tourwinnaar Joop Zoetemelk.

Joost Vullings weet zeker dat Steven Kruijswijk dit jaar de opvolger wordt van Zoetemelk. De Fransen wachten ook al 34 jaar op een nieuwe tourwinnaar. En daarom is deze Tour op maat gemaakt voor Romain Bardet, weet Mart, die toch denkt dat Yates de eindzege gaat opeisen. Alleen welke Yates? Martijn denkt dat Geraint Thomas net als vorig jaar de beste gaat blijken. Wie er gelijk heeft, het zal blijken. Een ding is zeker: Parijs is nog ver.

Elke Tourdag: een nieuwe podcast De Kopgroep

Drie gepassioneerde wielren-expert - Mart Smeets, Joost Vullings (EenVandaag) en Martijn Hendriks (NOS) geven in wielerpodcast De Kopgroep hun kijk op de Tour de France. Wat is het nieuws, wat gebeurde er in de geschiedenis van de ronde en wie zijn de kanshebbers? Meer informatie vind je hier. Abonneren kan via iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1