appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

Thijs Zonneveld: 'Ik vond Johan Derksen zo hufterig'

Overamstel
vrijdag 5 juli 2019 | VPRO | Nooit Meer Slapen Twitter

Journalist en voormalig wielrenner Thijs Zonneveld schoof aan bij Nooit Meer Slapen om het over zijn favoriete cultuurmomenten te hebben. De aanleiding was zijn nieuwe boek De fiets, de fiets.

Je zou Thijs Zonneveld een embedded sportjournalist kunnen worden: hij trainde mee met de Nederlandse volleybalsters, het curling team, een schermer en ga zo maar door. Alles om de sport van binnenuit te begrijpen. Maar wat hij het liefste doet? Op zondag vanaf negen uur 's ochtends op de bank liggen en de hele dag sport kijken.

De Favorieten: Thijs Zonneveld

Johan Derksen

In het nieuwe boek staat een column van Zonneveld waarin hij valt over opmerkingen van Johan Derksen. Wanneer Pieter van der Wielen hem vraagt wat voor sportjournalist hij zelf wil zijn, antwoordt hij:

'Waar ik over viel bij Derksen waren zijn opmerkingen over homoseksualiteit in het voetbal. Ik vond dat zo denigrerend en hufterig. Er is al een bepaalde verhuftering in de maatschappij; in de politiek, op TV, in dus ook in de sport. Ik vind dat als mens ook erg, en ik ben blij dat ik een platform heb om dat op te schrijven. Dan kun je vragen 'wat voor sportjournalist wil je zijn?' maar het raakt mij gewoon als mens.'

De beste interviews over wielrennen

Het gesprek met Thijs Zonneveld is opgenomen in een collectie van de meest interessante interviews met en over wielrenners. Dus voor wie de komende weken geen genoeg kan krijgen van linkeballen, of zelf op de fiets in het elastiek gaat hangen: alle interviews zijn op één pagina gebundeld en te beluisteren. Met onder andere Kenneth Mercken, Tim Krabbé en Bert Wagendorp. Kijk op www.vpro.nl/valsplat.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1