appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'We kijken liever naar voetbal dan naar de Giro'

ANP
maandag 27 mei 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Mart Smeets bespreekt dagelijks in Radio EenVandaag de Giro d'Italia. Vandaag nemen de renners voor de tweede keer rust. Voor Mart zit dat er niet in: hij brengt gewoon weer een nieuw Giro-verhaal. Dat heeft wel alles te maken met de Giro van dit jaar. Dat is er één zonder Nederlandse overwinningen, en dat gebeurt wel vaker.

Mart Smeets over de Giro d'Italia: 'We kijken liever naar voetbal dan naar de Giro'

In de Tour wonnen Nederlanders door de jaren heen 160 etappes, in de Vuelta waren dat er 107. En in de Giro? 28. "Daar zit een ontzettend gat tussen. Toen ging ik nadenken: waarom is dat toch? Het betekent dat wij als wielernatie er niet veel kwamen, of gewoon: niet veel wonnen. Ik betwijfel of dat dit jaar gaat veranderen."

Niet senang

Mart denkt dat de Italiaanse cultuur 'ons' simpelweg niet zo lag. "Nederlandse ploegleiders voelden zich in Italië niet senang genoeg met de cultuur. In de jaren 60 en 70 gingen we simpelweg niet naar Italië. Ploegen gingen wel naar de Tour en de Vuelta." Dat leverde ons dus weinig overwinningen op. Toch zijn er twee renners met vier overwinningen. "Tom Dumoulin en Jean-Paul van Poppel. Alsnog zijn het er heel erg weinig."

Ondergewaardeerd

Eén renner krijgt van Mart speciale aandacht: Cees Lute. "Hij reed in 1964 in Franse dienst en kon toen één etappe winnen. Dat is uiteindelijk zijn enige echt grote verdienste geweest."

Nog altijd is de Giro een wat ondergewaardeerde ronde, vindt Mart. "In de maand mei zijn er veel belangrijke voetbalwedstrijden. Dat zie je in de kijkcijfers. Nederlanders kijken liever naar voetbaal dan naar de Giro. En in mei werken heel veel mensen, in juli tijdens de Tour is dat niet zo."

Wielerpodcast De Kopgroep kleurt roze

De NPO Radio 1 wielerpodcast De Kopgroep kleurt roze, de kleur van de Giro. Mart Smeets, Martijn Hendriks (NOS) en Joost Vullings (wielerkenner en politiek commentator van EenVandaag) geven daarin hun kijk op de koers. Tijdens de Tour de France was De Kopgroep een van de populairste wielren-podcasts.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.Twitter 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1