appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Dopingverhalen uit de Giro: 'Een diepzwarte dag'

EPA
dinsdag 21 mei 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Mart Smeets bespreekt dagelijks in Radio EenVandaag de Giro d'Italia. Na de rustdag is de koers inmiddels weer volop op gang gekomen. Mart grijpt de dag aan om terug te blikken op twee roemruchte Giro's: die van 1999 en van 2001. Met één overeenkomst: dopingtaferelen.

Mart Smeets deelt zijn veralen over de Giro's van 1999 en 2001

In 1999 moesten de renners nog één etappe rijden. "Marco Pantani ging de Giro winnen, daar was iedereen het over eens", zegt Mart. "Het Domhoofd, en dat moet echt met een hoofdletter, moest alleen nog die etappe rijden. Maar hij drogeert zichzelf dermate, dat zelfs de Italiaanse jury dacht: dit kan gewoon niet."

Volksopstand

Mart was erbij en herinnert het zich nog goed. "Er dreigde gewoon een volksopstand. De Italiaanse volksheld Pantani was uit de koers gezet." Op het laatste nippertje werd het publiek gekalmeerd. Toen naar buiten kwam hoeveel Pantani had gebruikt, sloeg de stemming even om. Niet voor lang: Pantani bleef een held.

In 2001 werd het allemaal nog gekker. "Toen doorzocht de Italiaanse politie werkelijk alle hotelkamers." Alles werd meegenomen: spuiten, flesjes en andere aan doping verwante zaken. "Twee ploegen waren helemaal schoon, maar later bleek dat zij op tijd gewaarschuwd waren."

Staking

De renners in de koers waren er totaal niet blij mee. "Toen zeiden ze dat het onmogelijk was om verder te fietsen. Dat er door al hun spullen was gezocht, ging hen veel te ver."

Het kwam zover dat de belangrijkste etappe in de ronde uiteindelijk door niemand werd verreden. "Er kwam de eerste serieuze stakingsdag ooit in een grote ronde. De renners pikten het niet", vertelt Mart. "Maar het was een diep zwarte dag."

Wielerpodcast De Kopgroep kleurt roze

De NPO Radio 1 wielerpodcast De Kopgroep kleurt roze, de kleur van de Giro. Mart Smeets, Martijn Hendriks (NOS) en Joost Vullings (wielerkenner en politiek commentator van EenVandaag) geven daarin hun kijk op de koers. Tijdens de Tour de France was De Kopgroep een van de populairste wielren-podcasts.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1