Sport
AVROTROS

Hoe Italië na het vallen van de muur renners uit Oost-Europa haalde

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Italië na het vallen van de muur renners uit Oost-Europa haalde

Na de val van de muur werden er door Italië veel renners uit Oost-Europa gehaald. Zo ook de Russische renner Jevgeni Berzin. Hij sloot zich aan bij de ploeg van Emanuele Bombini en dat had hij beter niet kunnen doen, vertelt Mart Smeets bij Radio EenVandaag.

Mart Smeets over de 7e etappe van de Giro

Het IJzeren Gordijn

"Neem de val van de muur als grens, daarvoor was het niet mogelijk om professioneel renner te worden", vertelt Mart Smeets. "Met uitzondering van een paar Poolse renners." Toen de muur viel kwamen er veel renners naar het westen. "Ze kwamen van heinde en verre en hadden maar één droom gehad toen ze voor dat verfoeide communistische blok moesten rijden." En er was één land in het bijzonder die hier volgens Mart dankbaar gebruik van maakte: "Toen de grenzen open gingen was het Italië die deze sterke renners uit het oosten haalden. Oost-Europeanen werden voor relatief weinig geld gecontracteerd bij Italiaanse ploegen."

Jevgeni Berzin

Een van die renners was de Rus Jevgeni Berzin, hij won in 1994 de Giro d'Italia. Berzin werd een hele goede tijdrijder, en sloot zich aan bij de ploeg van Bombini, en dat hij misschien beter niet kunnen doen. "Het apothekersbestand in Italië werd op de been gehouden door de Gewiss ploeg van Bombini." Berzin haalde grote overwinningen, later werd bekend dat de ploeg in de jaren 90 allemaal aan de erytropoëtine zat, wat toen nog niet verboden was. "Kwaliteit kwam ineens van het Oostblok maar je moest wel eerst de apotheker gepasseerd zijn", vertelt Mart.

Podcast De Kopgroep

De NPO Radio 1 wielerpodcast De Kopgroep kleurt roze, de kleur van de Giro. Mart Smeets, Martijn Hendriks (NOS) en Joost Vullings (wielerkenner en politiek commentator van EenVandaag) geven daarin hun kijk op de koers.

{podcast audio="96522" caption="De Kopgroep Giro #1 L'Inizio" }

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie