appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

Giovanni Gerbi was de eerste Italiaanse wielerpionier

Wikimedia Commons
maandag 13 mei 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag

Hij was de eerste echte Italiaanse wielerpionier: Giovanni Gerbi. Hij werd geboren in 1885 en deed in 1909 voor het eerst mee aan de Giro d'Italia. De eerste etappe was in dat jaar van Milaan naar Bologna, ruim 400 kilometer fietsen over onverharde en modderige wegen.

Mart Smeets over Giovanni Gerbi

Gerbi's fiets ging kapot in de straten van Milaan. In 1909 waren er geen volgauto's of vervangende fietsen, dus Gerbi stond er alleen voor. Samen met een aantal politieagenten zocht hij een smederij om zijn fiets te laten repareren. Drie uur later was zijn fiets gemaakt en kon Gerbi de etappe vervolgen. Na meer dan 17 uur solo fietsen, kwam hij in Bologna aan. Er stond helemaal niemand meer om hem op te vangen, maar hij had de eerste etappe uitgereden. 

Gerbi stond bekend als 'Diavolo Rosso', oftewel de Rode Duivel. Deze bijnaam dankte hij aan het feit dat hij een keer dwars door een processie fietste. Gerbi rijdt op zijn 47ste zijn allerlaatste Giro d'Italia.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1