Sport
NOS

Ajax verslaat Willem II in bekerfinale met klinkende zege

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ajax verslaat Willem II in bekerfinale met klinkende zege

Ajax heeft zijn eerste prijs van het seizoen gegrepen door de KNVB-beker te winnen. De ploeg van Erik ten Hag was in De Kuip veel te sterk voor Willem II: 4-0. Voor Ajax kwam daarmee een einde aan een lange periode zonder hoofdprijs. De Amsterdammers wonnen met het kampioenschap in 2014 voor het laatst een belangrijke titel. Ajax wachtte nog nooit zo lang op een hoofdprijs.

De club won voor de negentiende keer de KNVB-beker, die in 2010 voor het laatst door Ajax werd veroverd. Ten Hag kon het zich veroorloven om de niet volledig fitte David Neres en Lasse Schöne op de bank te laten starten met het oog op de return tegen Tottenham Hotspur van komende woensdag.

Zo klonk de bekerfinale op NPO Radio 1.mp3

Klaas-Jan Huntelaar en Noussair Mazraoui (als middenvelder) waren hun vervangers, waardoor er ook een basisplek voor rechtsback Rasmus Kristensen was. Huntelaar zorgde in de gelijkopgaande beginfase voor de grootste kans door de bal na een voorzet van Van de Beek net naast het doel te tikken.

Willem II deinsde aanvankelijk niet terug en verscheen soms gevaarlijk voor het Amsterdamse doel. Zo kon Alexander Isak zijn voet net niet tegen de bal zetten na een lage voorzet van Fernando Lewis. De Zweedse revelatie was daarna opnieuw gevaarlijk met een door Matthijs de Ligt geblokt schot.

Ajax werd dominanter en kwam in de 38ste minuut via Daley Blind verdiend op voorsprong. De verdediger omzeilde buitenspel en kopte knap raak na een voorzet van Dusan Tadic, ondanks dat doelman Timon Wellenreuther nog even aan de bal zat.

Een minuut later werd de finale van alle spanning beroofd door toedoen van Huntelaar. De 35-jarige spits was het eindstation na een knappe aanval die door Hakim Ziyech werd ingeleid. Huntelaar is nu de oudste doelpuntenmaker in een bekerfinale sinds Johan Cruijff in 1983. In de tweede helft kon Ajax het opbrengen om geconcentreerd te blijven spelen.

Willem II was bovendien niet bij machte om de finale weer boeiend te maken. Huntelaar kreeg in de 67ste minuut de 3-0 op een presenteerblaadje, omdat Van de Beek niet zelfzuchtig was. Ajax deed het vervolgens rustig aan en Ten Hag wisselde zijn sterspelers Ziyech, Frenkie de Jong en Tadic. Kristensen vergrootte in het slotkwartier nog de feestvreugde door na een knappe pass van Mazraoui de 4-0 diagonaal binnen te schieten. Het betekende voor Ajax een passend slot en wellicht een opmaat voor een aantal mooie weken die nog gaan komen.

Ster advertentie
Ster advertentie