appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Kiest Epke Zonderland voor het team of voor zichzelf?

ANP
dinsdag 19 maart 2019 | BNNVARA | Redactie BVSC Twitter

Staat Epke Zonderland met één been in Tokio of niet? Als hij moet kiezen tussen individuele kwalificatie en deelname met het Nederlandse team, gaat hij voor het laatste zegt hij in BVSC op NPO Radio 1. Maar, dat brengt wel een risico mee.

Epke Zonderland staat met een been in Tokio

De berichten over de turnkwalificatie in de verschillende media waren de afgelopen weken nogal tegenstrijdig. Turnbondscoach Bram van Bokhoven liet onlangs optekenen dat als Zonderland zich dit jaar al via de World Cup-cyclus individueel plaatst, hij bij de landenwedstrijd van het WK mee kon doen. Maar een rondvraag van B.V.S.C. leverde ook andere scenario's op.

Volgens de turnbond loopt Zonderland het risico dat zijn World Cup-resultaten vervallen voor kwalificatie op het moment dat hij meedoet aan het WK met het Nederlandse team, en verschillende turnjournalisten worden niet wijs uit de reglementen. Voor Dolf Jansen en Roelof de Vries reden om de turner zelf te bellen om uitsluitsel te krijgen.

Zonderland bevestigt dat zijn individueel verdiende plaats komt te vervallen als hij meedoet aan het WK. Maar, geeft wél aan dat die situatie alléén geldt als het Nederlandse team zich plaatst. "Als ons kwalificeren, vervalt m'n ticket op naam",  aldus de turner.

Hoewel het risico dan aanwezig is dat Zonderland alsnog buiten het team valt, verkiest de Turner teamkwalificatie boven individuele kwalificatie voor de Olympische Spelen. "Het eerste focusmoment is met het team. Dus, we willen met het team tickets behalen voor de Spelen. Een tweede optie is dan individuele kwalificatie op het WK. En als dat niet lukt, dan kan het nog via de World Cups." 

Als ik gewoon in vorm ben, zal ik ook worden gekozen voor het team.

Epke Zonderland

Focussen op teamresultaat

Als het team zich plaatst voor de Spelen in 2020, heeft bondscoach Bram van Bokhoven keuze uit een aantal turners. Daarmee staat niet vast dat Zonderland mee wordt genomen. Zelf acht hij de kans dat hij thuis blijft klein: "Als ik gewoon in vorm ben, zal ik ook worden gekozen voor het team."

Bij een individuele kwalificatie staat zijn ticket voor Tokio op zijn naam. Oftewel, daarmee is het zeker dat hij erbij is in Japan. Voor die individuele kwalificatie heeft Zonderland nog één Wereldbekerzege nodig. Dat kan dit weekend al bij de wereldbeker in Doha. Zonderland: "Dat is eigenlijk alleen maar mooi en dat geeft ook rust. Dan kan ik me dit jaar focussen op dat teamresultaat. En dan na het WK ook op de Spelen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1