Presentator

Menno Bentveld

  1. Presentatorenchevron right
  2. Menno Bentveld

Al tijdens zijn studie Algemene Letteren en Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Utrecht wordt Menno gevraagd om het programma Club Veronica Compleet te presenteren. Bij Veronica volgen programma’s als Clipcity, Baanbreker, Op Jacht naar de Vos en Veronica Reisgids.

In 1995 stapt hij over naar de VARA, waar hij jarenlang deel uitmaakt van het team van Jules Unlimited. Ook presenteert hij voor de VARA 12 steden, 13 ongelukken, Het Jongeren Lagerhuis en Herexamen en ontwikkelt en presenteert hij de wetenschapsprogramma’s De Ontdekking en Nieuwslicht.Vanaf begin 2007 presenteert Menno iedere zondagochtend, tegenwoordig samen met Janine Abbring, Vroege Vogels op NPO Radio 1. Ook zijn zij de gezichten van Vroege Vogels TV.

Voorafgaand aan zijn eerste uitzending zegt hij: “Wat ik ooit wilde worden was boswachter! Als ik met m’n vader in de bossen ging wandelen en we naar de vogels luisterden en keken, was dat m’n eerste droom. Het is er nooit van gekomen, maar nu ben ik de verwezenlijking ervan alsnog dicht genaderd. Dichter kan, denk ik, niet meer." Radio maken voor Vroege Vogels vindt hij iedere week weer een feest, “zeker in het prachtigste decor denkbaar: het Naardermeer, ook al moet ik er op zondagochtend om 05.15 uur mijn bed voor uit! Eén van de vele hoogtepunten: tijdens Vroege Vogels met onze zendermicrofoon, maar verder poedelnaakt het water in ter illustratie van de verbeterde waterkwaliteit in Nederland. Maar ook: onze hardnekkige Vroege Vogel-acties tegen Marktplaats om te stoppen met het verhandelen van wilde dieren via internet.”

In 2014 ontwikkelt en presenteert hij de zesdelige documentaireserie De Muur, over muren die mensen en volkeren van elkaar scheiden. In deze serie reist Menno over de hele wereld langs actuele muren: Belfast, Westbank, Mexico, Korea, Slowakije en Westelijke Sahara. Hij vraagt zich af waarom ze zijn gebouwd en welk effect ze hebben op de mensen die aan weerszijde wonen.