Presentator

Jurgen van den Berg

  1. Presentatorenchevron right
  2. Jurgen van den Berg

Jurgen is een echt mannetje-van-de-radio en begon als veertienjarige op zijn slaapkamer radiootje te spelen met z'n zusje als enige luisteraar. Later werd hij dj bij piratenstations en in discotheken (won op 17-jarige leeftijd een heuse auto bij een dj-wedstrijd van de noordelijke discotheek-keten Skopje). Na zijn studie aan de Academie voor Journalistiek in Kampen (afstudeerrichting Radio) zet Jurgen in 1988 zijn eerste stappen in de professionele radiowereld. Hij werkt als redacteur, verslaggever en presentator bij de regionale omroepen in Noord-Nederland (Radio Noord/ Radio Drenthe). In 1998 verlaat hij het Noorden en begint als redacteur/nieuwslezer bij het NOS Radionieuws. Jurgen is onder meer één van de vaste nieuwslezers van Stenders Vroeg op 3FM. Verder presenteert hij bij de NOS geregeld het Radio1 Journaal en vanaf 2001 het sportprogramma Langs de Lijn. Ook is hij twee jaar lang de vaste vervanger voor VARA's Ontbijtradio op Radio2.In 2004 maakt Jurgen een kort, commercieel uitstapje naar RTL-FM om daar presentator van de ochtendshow te worden. Dit avontuur duurt maar een paar maanden en Jurgen keert terug naar de NOS.


Hij wordt de vaste nieuwslezer in de ochtendshow van Giel Beelen op 3FM en presenteert de zaterdagmiddageditie van Langs de Lijn (met o.a. het Sportforum). Sinds de zomer van 2005 presenteert hij ook Radio Tour de France en van 2006 tot 2008 het gecombineerde Radio 1 Journaal/Langs de Lijn op zaterdag. Namens NOS Sport is hij in 2006 presentator van speciale programma's rond de wedstrijden van Oranje op het EK in Duitsland.


Bij de Olympische Spelen in 2008 is Jurgen één van de presentatoren van Radi-o-lympia live vanuit Peking. En in 2010 presenteert hij (uitgeleend door de NCRV)op Radio 1 het Olympische programma rond de Winterspelen van Vancouver. Want in september 2009 verkast Jurgen van den Berg van NOS naar NCRV. Hij wordt daar presentator van Lunch/Stand.nl en Casa Luna op Radio 1 (en combineert dat de eerste tijd nog met NOS Langs de Lijn op zaterdag). Ook is Jurgen veel te horen als invaller bij Knooppunt Kranenbarg op Radio 2, wordt hij in oktober 2011 de vaste presentator van Cappuccino op Radio 2 en is hij in dat jaar één van de dj's van de TOP 2000. Sinds 2007 doet hij ook nog een hobby-programma op internetstation KX radio (elke maandagmiddag 16.00-18.00 uur) en draait hij als dj op feestjes. Van begin 2014 tot en met eind 2015 presenteerde Jurgen van den Berg samen met Ghislaine Plag het KRO-NCRV programma De Ochtend (9.00-12.00 uur) op NPO Radio 1. Sinds januari 2016 is Jurgen de nieuwe vaste presentator van het NOS Radio 1 Journaal in de ochtend. Jurgens hobby’s: leuke liedjes verzamelen, koken, reizen, film en douchen.