Politiek
AVROTROS

Hoe nu verder met het formatieproces? 5 vragen én antwoorden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe nu verder met het formatieproces? 5 vragen én antwoorden

Om de formatiecrisis op te lossen wordt Herman Tjeenk Willink als informateur aangesteld. Hij moet de chaos in Den Haag oplossen, die ontstond na het uitlekken van de notities van verkenners Ollongren en Jorritsma. Verkenners, informateur, formateur… hoe zit het nu precies? Heleen Wever van voorlichtingscentrum ProDemos legt het uit in vijf vragen én antwoorden.

1. Er wordt een informateur aangesteld vandaag. Hoe verschilt die van de verkenners?

"De verkenner bestaat sinds 2012, sinds de Tweede Kamer het voortouw heeft in de formatie. Diegene maakt na de verkiezingen een inventarisatie wie met wie wil samenwerken. De informateur leidt daarna de onderhandelingen tussen de beoogde coalitiepartners."

2. Verkenner, informateur, formateur. Waarom die drie stappen, en niet 1 persoon?

"De verkenner en de informateur zijn vaak wel dezelfde persoon geweest. Maar: de verkenner doet de inventarisatie, en daarna vindt er een debat plaats na de verkenning. De Tweede Kamer geeft vervolgens weer een nieuwe opdracht mee aan de informateur. Vandaar die verschillende rollen in het proces."

3. De rol van verkenner is relatief nieuw, er is weinig vastgelegd over de precieze rol. In hoeverre speelt dat nu mee?

"Enorm. Dat is debet aan de chaos die vorige week ontstond. Kun je überhaupt oud-verkenners naar de Tweede Kamer roepen om verantwoording af te leggen? Mogen verkenners praten over individuele Kamerleden? Dat is niet vastgelegd en zorgt dus voor onrust. Naast natuurlijk de uitgelekte notities van vorige week."

4. Herman Tjeenk Willink wordt genoemd. Waarom hij?

"Ergens snap ik de beslissing wel. De naam zoemde al heel lang rond. In 1994 en 2010 leidde Tjeenk Willink al een informatie, en de Tweede Kamer vindt die ervaring wel heel erg fijn. Hij is niet van D66 of VVD-huize. Ik had zelf trouwens een wedje gelegd op Gerdi Verbeet of een andere vrouw."

5. PVV-leider Wilders pleitte er eerder al voor: nieuwe verkiezingen. Op welk moment komen die er daadwerkelijk, wat moet er 'mislukken'?

"Het moet echt wel in een enorme impasse komen, wil dat gebeuren. Als je het nu al zou doen, zoals Wilders oproept, zorgt dat dan voor werkbare verhoudingen in de Kamer? De peilingen wijzen daar niet op. Het is maar de vraag of het helpt om nu al verkiezingen uit te schrijven."

Heleen Wever (ProDemos) over het formatieproces

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie