appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Oud-Kamervoorzitter Weisglas: 'Begin vandaag nog met een nieuwe verkenner'

ANP
woensdag 31 maart 2021 | KRO-NCRV | Anjel Punte Twitter

"Ongehoord" noemt oud-Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) de "puinhoop" van de verkenners. Aan het einde van het debat - dat waarschijnlijk woensdagmiddag plaatsvindt - moet de Kamer wat hem betreft een nieuwe verkenner aanwijzen. Dat zegt Weisglas bij 1 op 1.

Oud-Kamervoorzitter Weisglas: begin vandaag opnieuw met één verkenner

Weisglas heeft deze situatie in twintig jaar Tweede Kamerlidmaatschap en vier jaar Kamervoorzitterschap nog niet eerder meegemaakt. Het debat dat deze middag wordt verwacht gaat over het werk van de twee oud-verkenners Jorritsma en Ollongren. Zij zullen hierbij als privépersoon verantwoording afleggen en drie demissionair ministers - Hoekstra, Kaag en Rutte - zullen als fractievoorzitters optreden.

‘Getiktokt van mijn part’

Aanleiding is de vraag: hoe is de zin "Pieter Omtzigt: functie elders" op de uitgelekte notitie van oud-verkenner Ollongren terechtgekomen. Weisglas: "Ik kan mij niet voorstellen dat de twee verkenners elkaar gebeld hebben en gezegd hebben: dat gaan we nou eens opschrijven. Het moet ergens zijn besproken. Genoemd, geapp’t, gesms’t, getiktokt van mijn part. Het moet ergens vandaan komen." 

Weisglas verwacht dat als vandaag niet duidelijk wordt waardoor dat ene zinnetje op de notitie is gekomen, er een "wolk van wantrouwen" boven de formatie blijft hangen. "Als er geen vertrouwen komt, komt er geen enkele formatie tot stand. Dan zitten we over een poosje behoorlijk in de problemen", stelt hij.

"Als ze (de verkenners) goed werk hadden gedaan waren ze vandaag klaar geweest en hadden ze nu een formateur aangewezen. Maar nu zitten u, ik en het hele volk met de puinhoop die de dames hebben achtergelaten." 

Vandaag nog per motie 

Het liefst ziet Weisglas dat de Kamer aan het einde van het debat een nieuwe verkenner aanwijst. "Om vanmiddag al een nieuw begin te kunnen maken met een volkomen schone lei." Dat kan wat hem betreft gewoon per motie en hoeft niet zoals gebruikelijk via de voorzitter. 

Een minister van Staat

Hij pleit voor één in plaats van twee verkenners. "Ik vond het vanaf het begin al een beetje onzin om het met twee te doen." Volgens hem wijst het aanstellen van zowel iemand van VVD als D66-huizen erop dat er aan het begin van het proces al sprake moet zijn geweest van "een beetje wantrouwen" tussen beide partijen.

Daarnaast zou het iemand moeten worden die minder dicht op de hedendaagse politiek staat. "Een minister van Staat, bijvoorbeeld Jaap de Hoop Scheffer of Herman Tjeenk Willink."

Oud-Kamervoorzitter Weisglas: begin vandaag opnieuw met één verkenner

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1