appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Liane den Haan (50Plus): niet gek om een stukje IJsselmeer op te offeren

ANP
maandag 9 november 2020 | WNL | Marinka Wagemans

De verkiezingsprogramma’s stromen binnen, waaronder ook die van 50Plus, die diens programma vandaag presenteerde. Opvallend is dat de ouderenpartij daarin onder andere schrijft dat het ‘Nederlands grondgebied moet groeien’ om het woningtekort op te lossen. “Binnen de partij vinden wij wonen heel erg belangrijk”, legt lijsttrekker Liane den Haan uit in WNL Haagse Lobby.

In Nederland loopt het woningtekort naar verwachting in 2025 op tot 420.000 woningen, en de lijsttrekker vraagt zich af waar je die moet gaan bouwen. “Dan moet je natuurlijk ook rekening houden met natuur, met klimaat, enzovoorts. En dan is het helemaal niet zo gek om bijvoorbeeld een stukje IJsselmeer te gebruiken om te gaan bouwen.”

‘Aanwinning van nieuw land is historisch de gangbare manier waarop Nederland een tekort aan grond voor de toekomst heeft opgelost’, schrijft de 50Plus om precies te zijn in haar programma. De partij zou het goed vinden om daar eens verkenning naar te doen. “Dit is een optie om te gaan kijken naar hoe je toch op een goede manier allerlei natuur, klimaat en allerlei wetten in ogenschouw kunt nemen, maar toch kunt zorgen voor die uitbreiding qua huisvesting", zegt Den Haan.

Subsidie voor de veiligheid van ouderen

Verder pleit de partij onder andere voor een inkomensafhankelijke subsidie voor ouderen waarmee zij hun eigen huis kunnen beveiligen. “Dat zou gaan om een subsidie van 750 euro”, zegt Den Haan. “Er zijn heel veel mensen die dat prima kunnen betalen, maar er zijn ook heel veel mensen die dat niet kunnen. Je ziet dat geweldsdelicten op ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid toenemen, en we vinden eigenlijk dat deze mensen ook in staat moeten zijn om hun huis goed te kunnen beveiligen zodat ze zich daar ook veilig kunnen voelen.”

‘Er is helemaal niets aan gedaan’

Het allerbelangrijkste punt is volgens Den Haan dat Nederland klaargemaakt moet worden voor de ouder wordende samenleving. “Als je kijkt naar de demografische ontwikkeling, dan denk ik dat we behoorlijk wat achterlopen.” Eigenlijk had dat al veel langer gemoeten, vindt de lijsttrekker. “In 2005 was er een themacommissie ouderenbeleid die een heel mooi rapport hebben uitgebracht. Dat is 15 jaar geleden, en alle adviezen staat nog steeds overeind. Er is helemaal niets aan gedaan.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1