appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Gratis kinderopvang leidt niet tot meer werkende vrouwen'

ANP
dinsdag 3 december 2019 | EO | Claire van der Meer

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een vrouwenquotum voor beursgenoteerde bedrijven. Om tot een meerderheid te komen was de steun van de SP hard nodig. Maar die partij wilde alleen meestemmen als daar wat tegenover staat. De SP wil dat het aantrekkelijker wordt voor vrouwen om te werken, onder andere door te kijken naar gratis kinderopvang. Maar volgens onderzoeker Mara Yerkes leidt gratis kinderopvang helemaal niet tot meer werkende vrouwen. In Dit is de Dag ging zij in gesprek met Jasper van Dijk van de SP.

SP wil gratis kinderopvang

Yerkes werkt als socioloog voor de Universiteit Utrecht, en doet op Europees niveau onderzoek naar verschillen in hoe mannen en vrouwen werk en privé combineren. Volgens haar is de kinderopvang in Nederland vooral een arbeidsmarktinstrument, bedoeld om ouders te kunnen laten werken. "Opvang wordt gezien als iets wat goed is voor ouders, niet voor kinderen."

Gewenste effect?

Men brengt kinderen daarom niet graag naar de opvang. In het buitenland is dat anders. Daar wordt de crèche gezien als een plek waar je kind zich goed kan ontwikkelen. Opvang is daardoor populairder.

Zolang die perceptie van kinderopvang in Nederland niet verandert, zal een gratis opvang niet het gewenste effect hebben. "Men zal kinderen niet vaker naar de crèche gaan brengen", aldus Yerkes.

Luister hier het hele gesprek terug:

SP wil gratis kinderopvang in ruil voor steun vrouwenquotum

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1