appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: EenVandaag
STER Advertentie

SP: 'Staatssecretaris Snel moet aangifte doen tegen eigen ambtenaren'

ANP
dinsdag 26 november 2019 | KRO-NCRV |

De SP wil dat er nu echt een parlementaire enquête komt naar de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. "We willen weten wie, wat en wanneer wist", zegt SP-Kamerlid Renske Leijten in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. Ook wil ze dat staatssecretaris Menno Snel aangifte doet tegen zijn eigen ambtenaren.

SP: 'Belastingdienst heeft rechtssysteem gebruikt om gezinnen over de kling te jagen'

 

"De Belastingdienst heeft niet conform de wet gehandeld en het rechtssysteem gebruikt om gezinnen over de kling te jagen", zegt SP-kamerlid Renske Leijten. "Er moet nu een parlementaire enquête komen. Gedupeerde ouders moeten zo snel mogelijk gecompenseerd worden."

Ook wil het SP-Kamerlid, dat zich al jaren inzet tegen de onrechtmatige fraudejacht, dat het OM strafrechtelijk onderzoek gaat doen. "Ik zet zelf de politieke stappen. Ik ken vrouwen die al tien jaar in deze gevangenis zitten. Daar moet aangifte van worden gedaan, en dat moet staatssecretaris Snel doen. Hij moet orde op zaken stellen", zegt Leijten.

Toeslagenaffaire

Staatssecretaris Snel van financiën weet al langer dat er sprake is van veel meer gedupeerden in de toeslagenaffaire. Documenten die dat aantonen houdt hij achter voor de Tweede Kamer. Het gaat om vertrouwelijke evaluatierapporten uit 2015, waarover RTL Nieuws en Trouw beschikken. Daaruit blijkt dat het onrechtmatig stopzetten van toeslagen voor kinderopvang schering en inslag was.

Volgende week woensdag debatteert de Kamer met Snel. Leijten wil dat minister Wiebes, destijds verantwoordelijk voor de fiscus, daar ook bij aanwezig is, "en ik sluit niet uit dat de premier ook moet komen". Moet staatssecretaris Snel daar dan het veld ruimen? "Ik wil eerst het debat voeren, maar er hoort politieke verantwoordelijkheid bij."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1