appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Oproep Hans Wiegel aan VVD: 'Stop met water bij de wijn'

ANP
maandag 25 november 2019 | KRO-NCRV |

VVD-erelid Hans Wiegel maakt zich grote zorgen om de partij die hij in de jaren '70 groot heeft gemaakt. "De VVD heeft veel water bij de wijn gedaan, ook water waarvan je je kunt afvragen of dat zinvol is", vindt Wiegel. Hij doelt daarmee op de 100-kilometermaatregel om de stikstofcrisis te bezweren, "dat was klunzig". Ook vindt hij dat zijn partij te veel beloftes heeft gebroken.

"Kiezers die je verliest, krijg je niet zomaar meer terug", zegt Wiegel in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. "De VVD moet daarom herkenbaar beleid voeren." De fractievoorzitters zijn volgens het erelid van de liberalen veel te veel betrokken bij het vaststellen van het beleid. Zij moeten controleren, in plaats van regeren.

Oproep Hans Wiegel aan VVD: 'Stop met water bij de wijn'

Het maandagoverleg, waar de fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen elkaar spreken, vindt Wiegel 'niet horen'. "Tegenwoordig regeert iedereen, ook al zitten ze niet in de regering. Je moet als fractievoorzitter je eigen vrijheid houden. Die eigen verantwoordelijkheid is weg gewapperd, heel onverstandig. Het dualisme is weg."

Het optimisme is weg, er is toch een beetje een crisis aan de hand bij de VVD

Hans Wiegel

Wiegel vindt dat de VVD ook te veel beloftes heeft gebroken. "Als je iets zegt, moet je het ook doen. Of dingen keihard beloven en dat nakomen, of niet zulke keiharde plannen maken. In wezen gaat het om 'je best doen'. Schrijf dat op. Geen beloftes doen die je niet kunt, of wil nakomen."

Verlaging maximumsnelheid 'klunzig'

Het verlagen van de maximumsnelheid overdag noemt Wiegel 'klunzig'. "Het levert buitengewoon weinig op voor het milieu. Na 19.00 uur 's avonds mag je weer plankgas. Is het een pesterijtje van een andere partij?", vraagt Wiegel zich af.

Zaterdag organiseerde de VVD een ‘festival’, maar daar was weinig optimisme te bespeuren. Nare krantenkoppen, billenkoek in de peilingen, pittige weken en nog moeilijker en er zijn zwaardere weken op komst, zo klonk het daar. "Een festival, hoe kun je het verzinnen? Schaf die titel af, onzin. Maak er ledenvergadering van", vindt Wiegel.

Moet Rutte bij de komende verkiezingen opnieuw lijsttrekker worden? "Dat beslist hij zelf", vindt Wiegel. En Dijkhoff? "Dan ligt het leiderschap helemaal open."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1