appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Wat het daglicht niet verdragen kan
STER Advertentie

Jort Kelder: is het niet tijd voor een mannenquotum?

CC
zaterdag 23 november 2019 | AVROTROS | Redactie dr Kelder en Co Twitter

Een vrouwenquotum voor beursgenoteerde bedrijven komt steeds dichterbij, nu ook het CDA zich achter het idee heeft geschaard. In de rubriek 'De Ongestelde Vraag' wil dr Kelder weten: hoe zit het dan in de sectoren waar mannen structureel ondervertegenwoordigd zijn?

Kirsten van den Hul

De beruchte vrouwensectoren zijn natuurlijk onderwijs en zorg, maar ook de rechterlijke macht bestaat grotendeels uit vrouwen. Volgens PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul zien we hier de wet van Sullerot in actie. De Franse econome Evelyne Sullerot constateerde dat naarmate er meer vrouwen in een sector gaan werken het aanzien en daarmee uiteindelijk vaak ook het salaris, omlaag gaat. 

Beloning

En dat zien we volgens mij ook in het onderwijs. "Een betere beloning zou een onderdeel kunnen zijn van de oplossing", denkt Van den Hul. "Daarnaast is het problematisch dat Nederland kampioen deeltijd werken is. Het is belangrijk om een breder gesprek te voeren over de verdeling van arbeid en zorg in Nederland."

Kirsten van den Hul over quota

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1